Ayoub Y. (26) is schuldig bevonden aan het doodsteken van Rik van de Rakt (18). De rechtbank heeft hem tbs met dwangverpleging opgelegd.
Y. stak Van de Rakt op 19 april 2020 uit het niets neer in Oss.
Doodsteken
Volgens gedragsdeskundigen lijdt Y. aan een posttraumatische stressstoornis en schizofrenie. Hij is volgens hen geheel ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft deze conclusie overgenomen en heeft Y. daarom geen celstraf opgelegd. Volgens de rechter moet de man langdurig behandeld worden in een tbs-kliniek, ook omdat er een grote kans op herhaling bestaat. De eis van het Openbaar Ministerie was ongeveer gelijk aan het vonnis.
Van de Rakt werd vorig jaar neergestoken toen hij naar zijn werk fietste. Hij bezweek aan zijn verwondingen nadat hij door een voorbijganger in de berm bij was gevonden. Het slachtoffer was één enkele messteek in de rug toegebracht, door zijn rugzak heen. Eerst dacht de politie dat het ging om een verkeersongeval, maar bloedsporen tot 150 meter verderop wezen op een misdrijf.
Lees ook
Vrouw uit Venlo (26) om het leven gekomen door steekpartij
De politie hield Y. niet lang daarna aan bij het station in Oss. Hij verkeerde in verwarde toestand en had bloed op zijn kleding. Op de bagagedrager van zijn fiets werden bloed van het slachtoffer en een bebloed mes gevonden. Op de rugzak van Van de Rakt is DNA-materiaal van Y. aangetroffen.
Oss
Tijdens het proces zei Y. dat hij zich weinig herinnert en niet weet wat er is gebeurd. Hij zei wel dat hij niemand heeft doodgestoken. Uit onderzoek blijkt dat de man die ochtend extreem angstig en kwaad was en dacht dat hij zou worden vermoord. Hij zag Van de Rakt aan voor iemand die hem van het leven wilde beroven. Y. woonde in Heesch, een plaats in Noord-Brabant.
Y. is een Soedanese vluchteling en in zijn jeugd in Darfur maakte Y. een burgeroorlog mee. Hij was getuige van gruwelijke gebeurtenissen, waaronder moord op familieleden en vrienden, verkrachtingen en plunderingen. Hij liep daardoor een posttraumatische stressstoornis op.
Lees ook
Inge (18) zocht hulp bij de zorg voor haar moeder: ‘De opluchting die ik voelde, gun ik iedereen‘
De nabestaanden moeten ermee leven dat hun naaste is gedood ‘om een zinloze reden’, schrijft de rechtbank in het vonnis. De vader van Van de Rakt heeft Y. tijdens de rechtszaak gevraagd of hij “eindelijk spijt” wilde betuigen. Zijn moeder drong aan op behandeling van zijn psychische problemen