Enthousiast aan de opleiding voor leraar, verpleegkundige of onderwijsassist begonnen, maar toch niet de juiste match. Tienduizenden mensen met een diploma doen iets totaal anders en werken dus buiten hun vakgebied.
Veel docenten doen niets met diploma: 'Als iedereen werkt in eigen vakgebied, verdwijnen tekorten als sneeuw voor de zon'
Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), meldt Trouw.
Tekorten
Mensen dwingen is geen optie, maar als iedereen werkt in zijn of haar vakgebied, zullen de tekorten als sneeuw voor de zon verdwijnen, aldus het ROA. Het researchcentrum deelt op basis van CBS-cijfers dat in Nederland 62.000 mensen voor de klas mogen staan en 28.000 verpleegkundigen in het ziekenhuis kunnen werken.
Het tekort in het primair en voortgezet onderwijs lag vorig jaar rond de 13.600 banen. In de zorgsector gaat het om 14.500 banen. “Door een beperking in de dataset hebben we enkel mensen meegenomen die na het jaar 2000 hun diploma hebben gehaald. Het werkelijke aantal zal dus nog wat hoger liggen”, aldus hoofdonderzoeker Melline Somers van het ROA.
Motivatie
“Wie snel kan rekenen ziet dat we de tekorten met gemak kunnen aanvullen. Dat is bovendien efficiënter dan het aantrekken van nieuwe studenten, wat door de politiek vaak als oplossing wordt gepresenteerd. Deze mensen hebben hun diploma immers al”, vertelt Somers.
Het is echter knap lastig om afgehaakte docenten en verpleegkundigen opnieuw naar de sectoren te lokken. De meesten werken nu bij de overheid, in de detailhandel of zakelijke dienstverlening. Op deze plekken zeggen sommigen minder burn-out klachten te ervaren of een betere werk-privébalans.
Het is nu vooral belangrijk dat startende docenten en verpleegkundigen goede begeleiding krijgen. “Het zou goed zijn als iedere school een degelijk inwerkprogramma heeft. Nu worden jonge docenten nog te vaak in het diepe gegooid”, vertelt Kisten Cuppen van de stichting Blij(f) in het onderwijs aan de krant.
Onderwijsbond slaat alarm: 'Lesuitval, onbevoegde leraren en leerachterstanden: problemen stapelen zich op'Lees ook