Bangalijsten zorgen voor reputatie- en privacyschending. Stichting Stop Bangalijsten is er om online seksueel overschrijdend gedrag harder aan te pakken en hulp te bieden aan slachtoffers. Bestuurslid Mark van Casteren vertelt over de impact van deze lijsten.
Deze stichting komt op voor slachtoffers bangalijsten: 'Tweehonderd berichten per dag van wildvreemde mannen'
“Dan stond er ineens een onbekende auto voor de deur. ‘Hey meisje, ik weet wie je bent en waar je woont, lekker ding’, riepen oude kerels dan door het raam.”
Bangalijsten
Van Casteren: “Meiden die op die lijst komen, moeten de financiële en mentale schade zelf zien op te lossen. Bijvoorbeeld door aangifte te doen bij de politie of een dure advocaat of psycholoog in de arm te nemen. Ook het (tijdelijk) stoppen met de studie brengt schulden met zich mee. Met de stichting willen we ons inzetten voor een betere regeling. Het is voor de aanstichters niet genoeg om te zeggen ‘sorry het spijt me en ik zal het nooit meer doen’, en dan weer vrolijk door te gaan.”
De een stond ‘alleen’ met naam en foto op de bangalijst, de ander met naam, foto, telefoonnummer en adres. “Sommigen kregen meer dan tweehonderd berichten per dag binnen van wildvreemden, voor 99 procent mannen die denken grappig te zijn door vunzige reacties te plaatsen op Instagram. Of er stond ineens een onbekende auto voor de deur. ‘Hey meisje, ik weet wie je bent en waar je woont, lekker ding’, riepen oude kerels dan door het raam. Dat is gewoon verschrikkelijk.”
Impact
“Die jongens die de lijst hebben opgesteld, hebben de meiden gerangschikt op basis van uiterlijk, seksuele uitstraling en soms ook op seksuele prestaties. Je kunt haast niet zeggen dat ze daar geen kwade bedoelingen mee hadden. Het online verspreiden was misschien niet de bedoeling, maar door die lijst op te stellen, neem je wel het risico dat het online komt. Dat heeft de schade aan die meiden zeker verergerd. De gevolgen voor de meiden op die lijst waren zeker minder ingrijpend geweest als die lijst niet online was gekomen”, aldus Van Casteren.
“Het moment dat je als ouder ontdekt dat je dochter op zo’n lijst staat, is heel bizar. Het is een enorm vernederende situatie, omdat je te kijk wordt gezet voor tienduizenden onbekenden. Er zijn meiden bij die er vrij relaxed onder zijn en gewoon doorgaan met het studentenleven, maar sommigen stoppen met hun studie en verhuizen terug naar hun ouders. Dat neemt niet weg dat het voor iedereen een grote impact heeft. Velen hebben een nieuw nummer moeten aanvragen, zelfs na twee maanden.”
Aanpak
De impact van zo’n lijst was en is dus groot. Online zijn ze nog steeds te vinden. “Helaas gebeurt er niks voor de slachtoffers. De minister van Justitie en Veiligheid en de politie geven het geen prioriteit. Ja, die geven aan om aangifte te doen, maar dat is voor die meiden ook heel ongemakkelijk. Die jongens van de studentenvereniging horen dat waarschijnlijk en ze komen elkaar ook continu tegen. Dus dat zorgt weer voor gedoe.”
“Het is voor nu vooral zaak om de cultuur te veranderen. We moeten inzetten op een sanctiebeleid en compensatie voor de kosten. Studentenverenigingen werken nu met overeenkomsten waarin ze met elkaar vastleggen wat voor normen en waarden ze naleven. Ik vind het een uitstekend begin, maar dat gaat niet het verschil maken. Het moet duidelijk zijn dat wanneer je meewerkt aan bijvoorbeeld een bangalijst, je er gewoon uitvliegt. Dat soort mensen moeten we niet willen”, stelt Van Casteren.
Studentes gechanteerd met dreigementen over derde 'bangalijst': '100 euro om naam van lijst te krijgen'Lees ook