Het denguevirus komt steeds vaker voor in Zuid-Europese landen. Wat veroorzaakt het virus precies en moeten wij ons in Nederland ook zorgen maken?
Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, geeft opheldering.
Het denguevirus komt steeds vaker voor in Zuid-Europese landen. Wat veroorzaakt het virus precies en moeten wij ons in Nederland ook zorgen maken?
Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, geeft opheldering.
Het denguevirus wordt overgedragen via muggen en staat ook wel bekend als knokkelkoorts. Dat is een van de meest overgedragen muggeninfecties op de wereld. Het virus komt veel voor in tropische en subtropische gebieden en nu dus ook in Europa.
Volgens Koopmans wordt het virus sinds enige tijd, een enkele keer gespot in Zuid-Europa. “Er zijn daar nu muggensoorten die hier voorheen niet waren, de zogenaamde Aedes muggen. Deze soorten kunnen het virus overdragen.”
Een van die soorten is de welbekende tijgermug, te herkennen aan de zwart met witte streepjes. “Deze mug zag je voorheen nauwelijks in Europa, maar heeft zich nu hier gevestigd. Nu hij ook naar het noorden optrekt, krijgen wij er vaker mee te maken.”
Foto: ANP
Het virus kan hier ook terechtkomen door reizigers. Sommigen lopen de infectie onopgemerkt op, reizen terug naar huis en worden daar dan geprikt door een ‘normale’ mug, die het virus dan verder verspreidt. Maar dit veroorzaakt volgens Koopmans tot nu toe slechts kleine uitbraken. “Omdat de omstandigheden in Europa nog niet optimaal zijn voor de mug.”
“De symptomen kunnen variëren”, zegt Koopmans. “De meeste mensen merken er niet zoveel van. Diegene die wel klachten krijgen, hebben vooral koorts en huiduitslag, bijvoorbeeld rode bultjes op armen en borst, of kunnen pijnlijke gewrichten krijgen.” De klachten kunnen erger zijn als mensen een tweede of derde keer een infectie oplopen. “Maar het hoeft niet zo te zijn dat je bij elke muggenprik een infectie oploopt”, benadrukt Koopmans.
Sara Lesscher (21) liep het virus op in Costa Rica. Ze kreeg het virus door een muggenbeet. In de ochtend was er nog niets aan de hand, vertelt ze aan LINDA. Maar na een duik in het zwembad, voelde ze zich niet lekker. Een uur later had ze hoge koorts.
Op vakantie naar Zuidoost-Azië? Houd rekening met het gevaarlijke denguevirusLees ookIn het lokale ziekenhuis laat ze bloed prikken en vertelt ze haar symptomen. De locals gaan dan al uit van het denguevirus. Eenmaal terug in Nederland gaat ze meteen door naar het ziekenhuis, waar de definitieve uitslag volgt. “Het was dengue, ik voelde me zo slecht dat ik nauwelijks kon eten en uiteindelijk afviel.”
Met Sara is het uiteindelijk helemaal goed gekomen. Maar het is belangrijk om in gebieden met veel muggen maatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld kleding met lange mouwen, hang een klamboe rond het bed en gebruik muggenwerende middelen zoals deet, producten met de stof diethyltoluamide. Dit verkleint de kans op beten en dus besmettingen.
Moeten we ons dan nu in Nederland ook al zorgen gaan maken? “Niet op korte termijn”, aldus Koopmans. “Uiteindelijk moeten vooral reizigers hier nog rekening mee houden. Maar met het opwarmen van de aarde worden gebieden in Europa steeds geschikter voor dit soort infecties.”
Lekgeprikt door muggen? Dit is waarom (en wat je ertegen kunt doen)Lees ook