Het coronavirus is op verschillende plekken in Nederland aangetroffen in het rioolwater. Dat maakte het RIVM woensdag bekend. Maar wat betekent dat voor de verspreiding van het virus?
LINDA.nl belde het RIVM voor toelichting.
Eerst nog even het nieuws: in het afvalwater van Amsterdam, Tilburg, Loon op Zand en Schiphol is het coronavirus aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat een deel van de coronapatiënten het virus in hun ontlasting heeft zitten. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht.
Wat als er besmette ontlasting achterblijft op de bril van een (openbaar) toilet?
Dat het coronavirus in rioolwater is gevonden, biedt vooral mogelijkheden voor het RIVM om virusinfecties vast te stellen. Er is nog niet mee aangetoond dat toiletten een besmettingsbron zijn, zo benadrukt een woordvoerder van het RIVM. De kans dat je het coronavirus oploopt door op een besmette wc-bril te gaan zitten is heel klein. Al blijft het uiteraard wel zaak om na alles wat je buitenshuis aanraakt goed je handen te wassen.
Voor mensen die samenwonen met een coronapatiënt geldt overigens wel het advies om – indien mogelijk – ieder een ander toilet te gebruiken. Dit om de kans op besmetting via bijvoorbeeld deurklinken te verkleinen.
Is het coronavirus ook aangetroffen in kraanwater?
Nee, het virus is alleen aangetroffen in rioolwater. In theorie is het mogelijk dat besmet rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt, maar hoe infectueus het virus dan nog is, is vooralsnog onbekend. Bovendien heeft Nederland strenge regels om de veiligheid van drinkwater te beschermen.
Lopen mensen die bij waterzuiveringsinstallaties werken een verhoogd risico om besmet te raken?
Voor medewerkers van waterzuiveringsinstallaties geldt dat zij altijd al te maken hebben met strenge hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Zolang zij zich hieraan houden zijn ze beschermd tegen het coronavirus en lopen ze dus geen verhoogd risico.
Kan aan de hand van ontlasting worden bepaald of iemand corona heeft?
Om vast te stellen of iemand het coronavirus heeft wordt met een wattenstaafje slijm achter uit de keel en diep uit de neus afgenomen. Dit is niet heel prettig, maar wel betrouwbaarder dan het onderzoeken van iemands ontlasting. Bij slechts een deel van de coronapatiënten is het virus terug te vinden in de ontlasting. Waarom dit per patiënt verschilt, is onduidelijk en een van de vele vragen die onderzoekers in de toekomst hopen te kunnen beantwoorden over het virus.