Nederland komt door de uitbraak van de coronacrisis hoe dan ook in een recessie terecht. In het beste scenario, met drie maanden opgelegde beperkingen, krimpt de economie ‘maar’ met 1,2 procent.
En loopt de werkloosheid licht op naar vier procent.
Economisch drama
Dat blijkt vandaag uit prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). Hoe groot het drama zal worden hangt uiteraard af van hoe lang de coronacrisis duurt, maar er zal hoe dan ook werkloosheid ontstaan.
Het CPB schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en het effect op de economie. In alle scenario’s belandt de economie in een recessie. Het bruto binnenlands product (bbp) krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%.
In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. Als dat gebeurt, zal het bbp ook in 2021 met 2,7% krimpen. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.
Noodzakelijk
“Corona is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp.
Mocht de crisis en de daarbij horende maatregelen nog een jaar duren, dan krimpt de economie met zo’n tien procent en stijgt de werkloosheid naar meer dan negen procent.