Nu het coronavirus ook in Nederland vastgesteld is, komen bij veel Nederlanders vragen naar boven over wat dit voor ons betekent.
5 x antwoord op corona-vragen: 'Kan ik nog op vakantie?'
LINDA.nl geeft antwoord op de vijf van die prangende vragen.
Corona-vragen
Is het coronavirus meer dan een griep?
Zover bekend overlijdt 2 procent van de besmette mensen aan het coronavirus. In het geval van een griep ligt dit percentage volgens NOS tussen de 0.5 en 1 procent. Volgens Jaap van Dissel van het RIVM lijkt het virus wel op de griep. Het merendeel van de besmette patiënten heeft milde klachten aan de bovenste luchtwegen.
Omdat corona een nieuw virus is, is er nog weinig over bekend. Het sloeg over van dieren op mensen en er bestaat nog geen behandeling of medicijn. Hiernaast is bij veel mensen de vraag hoe besmettelijk het virus is en hoe het zich verspreidt.
Overlijden alleen baby’s, ouderen en zieken aan het coronavirus?
Tot nu lijken zwakke ouderen en chronisch zieken het meeste vatbaar voor het coronavirus. Dit heeft te maken met een zwakker immuunsysteem. Volgens AD is het sterftecijfer voor mensen boven de tachtig het hoogst met 15 procent. Voor besmette mensen onder de veertig ligt het sterftecijfer op 0,2 procent. Hiernaast lijken mannen harder getroffen door het virus dan vrouwen.
Het immuunsysteem van (pasgeboren) baby’s is nog niet ver ontwikkeld. Er zijn tot nu toe twee besmettingen bekend onder baby’s. Een van hen liep het virus zeventien dagen na de geboorte op, bij de andere gebeurde dit binnen zestien uur. Tot nu lijkt het coronavirus alsnog de meeste slachtoffers te maken onder zwakkere ouderen en chronisch zieke patiënten.
Lees ook
Zo praat je met je kinderen over het coronavirus en stel je ze gerust
Kan ik nog op vakantie?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies voor bepaalde delen van Noord-Italië. Mensen met een andere reisbestemming worden geadviseerd zich goed te informeren over de situatie op plaats van bestemming. Als je nu je zomervakantie wil boeken is het ook handig om het laatste reisadvies in de gaten te houden.
Vanuit Polen en Tsjechië kunnen mensen volgens de NOS niet meer naar Italië reizen. In Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Griekenland, Georgië en Kroatië zijn ook besmettingsgevallen. Voor deze bestemmingen geldt vooralsnog geen negatief reisadvies. Of je je geld terugkrijgt als je je reis annuleert hangt af van de situatie.
Lees ook
Je reis (gratis) annuleren vanwege het coronavirus? Dan heb je meestal pech
Hoe weet ik of ik het coronavirus heb? En wanneer bel ik de huisarts?
De klachten zijn vrij algemeen: mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij aan hoesten of kortademigheid. Volgens het RIVM hoeft niet iedereen die hoest zich te melden bij de huisarts. ‘De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus’, schrijft de instantie op haar eigen website.
Het RIVM adviseert om alleen je huisarts te bellen als je gezondheidsklachten hebt én in een van de besmette gebieden geweest bent óf direct contact hebt gehad met een besmette patiënt. Als iemand besmet is, voert de GGD een contactenonderzoek uit en wordt diegene in isolatie gehouden tot de uitslag van de test bekend is. Vaak duurt dit zo’n vierentwintig uur.
Lees ook
Filmpje RIVM: hoe werkt een contactenonderzoek?
Hoe zorg ik dat ik het coronavirus niet krijg?
Volgens het RIVM is dat redelijk simpel. De maatregelen zijn hetzelfde als bij ieder ander griepvirus. Mensen worden geadviseerd regelmatig hun handen te wassen en te niezen in de binnenkant van hun elleboog. Hiernaast wordt het gebruik van papieren zakdoekjes aangeraden.
Het laatste nieuws over corona én antwoord op al je andere vragen vind je hier.