Het is bij wet verboden, maar toch gebeurt het regelmatig dat een tijdelijk contract niet wordt verlengd vanwege een zwangerschap.
Dat zegt Pascal Besselink – senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS – tegen RTL Nieuws.
Discriminatie
Aanleiding van het gesprek tussen RTL Nieuws en Besselink is een zorgbedrijf uit Brabant dat een schadevergoeding van 10.000 euro moet betalen nadat het de zwangerschap van een werknemer expliciet als reden op papier had gezet om een contractverlenging te weigeren.
Volgens Besselink is deze zaak zeker niet de enige in zijn soort. “Er zijn veel meer zaken dan degenen waarover je via de media of rechtbank hoort”, zegt hij. Dat komt mede doordat meestal moeilijk aan te tonen is dat zwangerschap de reden is voor het beëindigen van een dienstverband.
Hij vervolgt: “De werknemer zal in eerste instantie feiten moeten aandragen die doen vermoeden dat sprake is van discriminatie. Pas daarna is de werkgever aan de beurt en wordt de bewijslast omgekeerd.”
Ijsberg
In het geval van de zaak in Brabant, was dit dankzij het reflectieformulier niet moeilijk, maar in de meeste gevallen is dat het wel. Daarom leidt maar een klein deel van alle klachten uiteindelijk tot een oordeel van het college. Het aantal verzoeken van vrouwen is volgens het college ‘een tipje van de ijsberg’. Het gros van de zaken komt nooit aan het licht.
Besselink besluit: “We zien regelmatig vrouwen die gesprekken met hun werkgever stiekem opnemen, bijvoorbeeld een functioneringsgesprek. Of dat ook de juiste weg is, durf ik niet stellig te zeggen. Maar de rechter neemt dit bewijs wel vaak mee in de beslissing”, zegt Besselink.