In het zuiden en het oosten van het land geldt in de vroege dinsdagochtend code geel om de lage gevoelstemperatuur.
Met gevoelstemperaturen tussen de -12 en -15 graden is er volgens het weerinstituut kans op onderkoeling en koudeletsel.
Vrieskou
Het KNMI gaf de weerswaarschuwing maandagavond al af voor de provincies Overijssel en Gelderland, maar waarschuwt nu ook inwoners van Noord-Brabant en Limburg voor de koude wind.
Omdat ook de temperatuur van het wegdek afgelopen avond en nacht flink daalde, heeft Rijkswaterstaat zout gestrooid. Sinds 19.00 uur maandagavond gaat het om zo’n 130.000 kilo zout. Dat is wel minder dan de ruim 1,4 miljoen kilo die zondagmiddag en in de nacht van zondag op maandag op de rijkswegen werd gestrooid.
Het KNMI verwacht dat de gevoelstemperatuur in de tweede helft van de ochtend weer oploopt.
FNV
Niet alleen bouwvakkers, ook andere buitenwerkers zouden met erg koud weer moeten kunnen stoppen met werken. Vakbond FNV doet die oproep op dinsdag. “Alle werkenden hebben recht op een gezonde en veilige werkplek, ook als die werkplek buiten is. Dus ook havenwerkers en postbestellers”, stelt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV.
De bouw kent een zogenoemd weerverlet, afspraken wanneer niet gewerkt kan worden als de omstandigheden te gevaarlijk zijn of bijvoorbeeld bij strenge vorst. In andere sectoren is dat niet zo goed geregeld, maar kou houdt geen rekening met cao’s en sectoren, aldus Jong. “Wij willen dat de overheid met een duidelijke grenswaarde komt voor werken in de kou. De grenswaarde moet gelden voor alle werkenden in alle sectoren, zodat iedereen dezelfde bescherming krijgt.”