Na negen maanden formeren, is er eindelijk een coalitieakkoord. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie presenteren in het document Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst de plannen voor de komende vier jaar.
En dit zijn de hoogtepunten.
Na negen maanden formeren, is er eindelijk een coalitieakkoord. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie presenteren in het document Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst de plannen voor de komende vier jaar.
En dit zijn de hoogtepunten.
Het nieuwe kabinet belooft de komende tien jaar 35 miljard euro uit trekken voor klimaatmaatregelen. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten.
Daarnaast wordt het geld uitgegeven aan het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector. Het extra bedrag komt boven op de al bestaande subsidieregelingen voor duurzame energie, de zogeheten SDE++-subsidie.
Als het aan de nieuwe regering ligt worden er in Nederland ook twee nieuwe kerncentrales neergezet. In het coalitieakkoord meldden de partijen dat in de komende jaren een begin moet worden gemaakt met de voorbereiding voor de bouw van de centrales.
Volgens de opstellers van het akkoord kan kernenergie een aanvulling zijn op zonne- en windenergie en geothermie. Ook kunnen de centrales ingezet worden voor de productie van waterstof. Door kerncentrales neer te zetten wordt Nederland qua energie ook minder afhankelijk van de import van gas.
Er komen ook twee nieuwe ministers, waaronder een minister voor Klimaat en Energie.
Het nieuwe kabinet wil 3 miljard euro per jaar extra uittrekken voor Defensie. Volgens het ministerie was er zeker 4 miljard extra nodig om de krijgsmacht verder op orde te krijgen de komende kabinetsperiode.
“Wij brengen de basis op orde” staat nu in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU. Men investeert in personeel en materieel. Vooral de ICT-capaciteit en het inlichtingenwerk worden versterkt.
Verder gaat Defensie “overbodig vastgoed” afstoten. Er is bij de krijgsmacht een enorme achterstand als het gaat om onderhoud van vastgoed.
De coalitie komt niet met een aanpassing van de vrijheid van onderwijs. In het coalitieakkoord schrijven de VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen noodzaak te zien om artikel 23 van de Grondwet daarvoor aan te passen.
De discussie over het wetsartikel laaide op, nadat reformatorische scholen leerlingen weigerden vanwege hun seksuele geaardheid. De partijen schrijven dat scholen geen leerlingen mogen weigeren op basis van ras, nationaliteit, geaardheid of burgerlijke staat.
Lerarentekort grote bedreiging voor kwaliteit onderwijsLees ookVerder gaan de coalitiepartijen de loonkloof in het basis- en voortgezet onderwijs dichten. Leraren op de basisschool gaan dus flink meer verdienen. Ook streven ze naar een cao voor leraren en bestuurders in het zogeheten funderend onderwijs, schrijven ze in het coalitieakkoord.
VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen bovendien de werkdruk op scholen verlagen. Ze maken geld vrij voor bijvoorbeeld kleinere klassen of meer docenten en begeleiders in een klas.
Als laatste schaft het nieuwe kabinet het leenstelsel af voor studenten. De basisbeurs komt terug. Ook komt er een “inkomensafhankelijke aanvullende beurs”. Studenten die onder het leenstelsel moesten lenen, krijgen daarvoor compensatie. Zij krijgen korting op hun studieschuld of een “studievoucher”. De coalitie trekt daar in totaal 1 miljard euro extra voor uit.
Het nieuwe kabinet wil het eigen risico in de zorg handhaven op 385 euro, maar wil het daarbij zo aanpassen dat mensen niet meer het hele eigen risico kwijt zijn na één dure behandeling. “Mensen hoeven niet in een keer hun gehele eigen risico te betalen, maar een betaling per behandeling tot een maximum van 385 euro”, staat in het coalitieakkoord dat woensdag openbaar is gemaakt.
Het eigen risico was de afgelopen jaren bevroren, maar het zou vanaf volgend jaar weer stijgen.
De vier partijen die met elkaar in een coalitie stappen, willen de lasten van huishoudens met 3 miljard euro verlichten. De kosten van het leven moeten vooral voor lage- en middeninkomens, werkenden en gezinnen omlaag, schrijven VVD, D66, CDA en ChristenUnie in hun coalitieakkoord.
Ze willen tevens de vergoeding van de kinderopvang in stappen verhogen tot 95 procent, zodat “ouders alleen nog een kleine eigen bijdrage betalen”. Het gaat in dit geval om de opvang voor werkende ouders, die men niet meer in de vorm van toeslagen zal uitkeren, maar direct betaalt aan kinderopvanginstellingen. Op die manier worden ouders niet meer “geconfronteerd met hoge terugvorderingen”.
Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaarLees ook