De Cito-toets, die de kennis van leerlingen in het basisonderwijs in kaart moet brengen, gaat op de schop. In 2024 wordt ‘een doorstroomtoets’ ingevoerd. Dat meldt ‘NOS’.
De toets zou kunnen leiden tot een hoger schooladvies.
Doorstroomtoets
Gisteren stemde de Eerste kamer in met de plannen. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat leerlingen gelijkere kansen hebben bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school.
Naast de vernieuwde toets komt er ook een uniform aanmeldmoment voor de middelbare school. Op 1 april moeten leerlingen zich hebben ingeschreven. Ze moeten de doorstroomtoets waarschijnlijk twee maanden daarvoor maken. Leerlingen die een te lage beoordeling krijgen door de basisschool zouden via de uitslag van de doorstroomtoets toch naar een ander niveau kunnen doorstromen.
2024
Momenteel is deze volgorde nog andersom en komt deze Cito-toets, die in april en mei wordt afgenomen, eigenlijk te laat. Het toetsingsmoment was in het verleden eerder in het schooljaar. Maar op veel scholen werd toen na de Cito nog amper serieus onderwezen.
De veranderingen staan gepland voor 2024. Leerlingen die nu in groep zes zitten zouden dus de eerste kinderen zijn die het nieuwe systeem gaan uittesten.
Kansengelijkheid
De PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, staat positief tegenover de wijzigingen. “Wij spraken ons al veelvuldig uit als voorstander van groot onderhoud om te komen tot een kansrijk onderwijsstelsel. Latere selectie en meer flexibiliteit: dat is nodig”, aldus de raad.
Minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs onderstreept dat er meer nodig is om de kansengelijkheid te stimuleren. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt momenteel dan ook het advies van de Onderwijsraad. Die pleit samen met de PvdA en GroenLinks voor een driejarige brugklas.