De inflatie is nog steeds torenhoog, maar neemt niet verder toe. Op jaarbasis is het gedaald van 14,5 procent in september naar 14,3 procent in oktober.
Dat blijkt uit de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Energieprijzen
De energieprijzen namen de afgelopen maand iets af doordat de prijs van gas op de wereldmarkt daalde.
Zo was energie, ofwel gas, elektriciteit en stadsverwarming, volgens het CBS in september nog 200 procent duurder dan een jaar eerder, waar dat in oktober 173 procent is. Motorbrandstoffen waren in oktober 7,5 procent duurder en in september was dat 11,4 procent.
Boodschappen en kleding
De prijzen van boodschappen en kleding namen daarentegen meer toe. Voeding was 14 procent duurder dan een jaar daarvoor, in september was de prijsstijging nog 12,8 procent. Vooral brood, graan en zuivel werden duurder. Kleding was in oktober 9,4 procent duurder, waar dat in september 8 procent was.
Meetmethode inflatie
Bovenstaande cijfers blijken uit de ‘eigen’ meetmethode van het CBS, maar ook uit de Europese rekenmethode blijkt dat de inflatie in oktober iets afnam. Deze methode wees uit dat de inflatie in september op een recordhoogte van 17,1 procent lag. Deze maand komt dat uit op 16,8 procent.
Een belangrijk verschil tussen de meetmethoden is dat in het eigen cijfer van het CBS onder andere de kosten voor wonen worden bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing, zodat ze makkelijker meerdere landen met elkaar kunnen vergelijken.
Loonsverhoging
Vakbond FNV wil dat de cao-lonen volgend jaar ook met 14,3 procent verhoogd worden om de koopkracht van mensen op peil te houden. De vakbond zegt dat de inflatie ongekend hoog is en dat daarom “een flinke loongolf bittere noodzaak” is.
“Gelukkig kunnen veel bedrijven dat ook betalen.” Daarbij wijst de FNV op de schaarste van werknemers. “We hebben momentum: er is schaarste. Mensen lopen weg als ze elders meer kunnen verdienen.”