Bandoneonist Carel Kraayenhof heeft de afgelopen jaren geregeld opgetreden voor het Nederlandse koningshuis. Nog altijd vindt de muzikant het bijzonder om voor de Oranjes te mogen spelen.
Carel Kraayenhof: 'Optreden voor Oranjes blijft bijzonder'
Kraayenhof werkte dan ook graag mee aan het concert ‘Koningin Máxima; een leven vol muziek” , dat woensdag plaatsvond en zondagavond wordt uitgezonden op NPO 1.
Carel Kraayenhof
In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam traden naast Kraayenhof onder anderen Tania Kross, Jeroen van der Boom en Roel van Velzen op voor koning Willem-Alexander en zijn gezin. “Optreden voor de koninklijke familie blijft bijzonder en vind ik een van de leukste dingen om te doen”, vertelt Kraayenhof aan het ANP.
De muzikant speelde onder meer het lievelingslied van de uit Argentinië afkomstige koningin: Alfonsina y el mar. “Het lied vertelt over de dichteres Alfonsina die de zee is ingelopen en op de zeebodem nieuwe inspiratie opdoet. Het is een heel geliefd nummer. Máxima was ook aan het meezingen en vertelde me na afloop dat haar oma het nummer altijd al zong.”
De traan
Kraayenhof deed uiteraard ook een stukje van het nummer Adiós Nonino, de tango van componist Ástor Piazzolla. Met dit lied wist hij Máxima tijdens haar bruiloft met Willem-Alexander in 2002 tot tranen toe te ontroeren. Nog altijd denkt de bandoneonist met veel plezier terug aan dat moment. “Het is de dag die mijn leven is gaan bepalen. Ik word er nog vaak aan herinnerd en op aangesproken. Wat ik ook heel mooi vond is dat ik na afloop een e-mail kreeg van de zoon van Piazzolla, die het fragment had gezien. Het was tien jaar na de dood van zijn vader en hij zei: mijn vader in de hemel is trots op jou.”
Lees ook
Wil je zien: Máxima viert haar vijftigste verjaardag alvast in Carré in deze práchtige outfit
Muziekonderwijs
Net als de koningin vindt ook Kraayenhof het belangrijk dat alle basisschoolkinderen in Nederland muziekonderwijs krijgen. “In Argentinië is het heel normaal dat kinderen al muziek leren spelen op de basisschool en hoor je overal muziek. Muziek als communicatiemiddel zorgt voor verbinding en is daarmee een belangrijk onderdeel van de samenleving en cultuur. Als je op jonge leeftijd al in aanraking komt met muziek, wordt je brein gestimuleerd om creatief te zijn.”
Als verjaardagswens voor Máxima hoopt de bandoneonist dat het project werkelijkheid wordt. “Het is een onderwerp dat haar zeer aan het hart ligt. Toen ze als buitenstaander in Nederland kwam wonen was ze echt verbaasd dat muziek hier een veel minder belangrijke rol heeft. Ze vertelde me woensdag dat ze prins Claus vlak voor zijn overlijden heeft beloofd dat ze zich hard zou maken voor muziekonderwijs. Het zou prachtig zijn als ze slaagt in haar missie.”
Lees ook
Dit zijn de eerste beelden van Máxima’s verjaardag mét onthulling van Amalia over moeder