Om impulsieve aankopen nóg makkelijker te maken, verschijnt binnenkort de optie Buy Now, Pay Later op pinautomaten in fysieke winkels. Een ontwikkeling die tot grote zorgen leidt bij onder meer politici en winkeliersverenigingen.
Achteraf betalen binnenkort ook mogelijk in fysieke winkels: 'Er zijn al zoveel jongeren met schulden'
Want is deze optie wel zo wenselijk voor jongeren in Nederland?
Buy Now, Pay Later
Online is het fenomeen Buy Now, Pay Later (BNPL) al lang en breed bekend en bij vele webshops een van de meest populaire betaalmogelijkheden. Fijn voor iedereen die liever thuis kleding past – zonder het bedrag al van tevoren van de rekening af te hoeven halen -, maar vervelend voor degenen die niet goed met geld kunnen omgaan.
Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat vooral jongeren in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar gebruikmaken van achteraf betalen. Dat verklaart ook dat deze groep het vaakst aanmaningskosten moet betalen. Ruim 4 procent van hen komt in contact met een incassobureau.
Zorgen
De nieuwe betaalmogelijkheid baart organisaties zorgen. “Het is aan de winkeliers zelf of zij deze dienst willen aanbieden. Persoonlijk zou ik zeggen: doe het niet. Er zijn al zoveel jongeren met schulden, bescherm de mensen”, vertelt Paulina Buurma, directeur van de winkeliersvereniging in Rotterdam, aan het AD.
In Rotterdam zijn er zo’n tienduizend jongeren met schulden. Jamal Oulel richtte de stichting Socialdebt op in de stad en ziet dagelijks de gevolgen van BNPL. “Enerzijds wordt alles gedaan om jongeren voor schulden te behoeden, en anderzijds wordt het door dit soort initiatieven weer makkelijker gemaakt. Jongeren zien de langetermijngevolgen niet goed”, vertelt hij aan het AD.
Wetgeving
Het is belangrijk dat jongeren worden beschermd, maar momenteel kan het kabinet – naast het instellen van leeftijdscontroles – niet veel doen. Vanaf november 2025 komt hier verandering in, omdat (achteraf) betaaldiensten als Klarna en Ayden dan onder richtlijnen van de EU vallen.
De eisen zijn als volgt: ze moeten in het bezit zijn van een vergunning en voldoen aan strenge eisen – bijvoorbeeld controleren of iemand kredietwaardig is. De modeketen H&M tipt dat klanten de optie BNPL zelf kunnen uitschakelen in hun account.
Klarna laat schriftelijk aan het AD weten dat ze onder andere geen rente rekenen en aanmaningskosten beperken, om zo klanten te beschermen.
21 jaar, shopverslaafd en €28.000 schuld: 'Achteraf betalen was mijn beste vriend'Lees ook