Volgens het RIVM zijn er 96 actieve lokale brandhaarden in Nederland. Vooral in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland stijgt het aantal besmettingen.
Het aantal besmettingen is binnen een week tijd bijna verdubbeld.
Brandhaarden
Moeten corona-brandhaarden in een lokale lockdown? Volgens het opiniepanel van Hart van Nederland vindt de overgrote meerderheid van wel. Het aantal besmettingen liep de afgelopen weken in een razend tempo op. Zo stond de teller vorige week nog op 534 en zijn nu bijna duizend nieuwe gevallen gemeld.
Zo wil Corinne Ellemeet van GroenLinks dat de Kamercommissie Volksgezondheid bijeenkomt, maar de vraag is of dat wel voldoende steun biedt. GroenLinks vindt de stijging zorgelijk, vandaar dat de partij wil dat snel gehandeld wordt.
GroenLinks is overigens niet de enige partij die zorgen uit. Ook SP en PvdA willen dat actie wordt ondernomen. ‘Verstandig. SP steunt het verzoek voor snel coronadebat in de Tweede Kamer’, twitterde Maarten Hijink van SP.
Verstandig. SP steunt verzoek voor snel coronadebat in de Tweede Kamer https://t.co/OX8BaSsWhX
Het Wat vindt Nederland-panel vroeg meer dan 3.000 mensen hoe de overheid zou moeten ingrijpen. Ruim 80 procent antwoordde dat plaatsen met een corona-uitbraak tijdelijk in een lokale lockdown moeten om een landelijke opleving van het virus te voorkomen. Dertien procent is het daar niet mee eens.
Volgens het RIVM lijkt het erop dat Nederlanders zich minder aan de coronamaatregelen houden. Mensen gaan ondanks klachten gewoon naar hun werk en spreken met elkaar af.
Al geldt dat niet voor iedereen. Uit het panel blijkt dat 55 procent zich nog altijd goed aan de regels houdt. Een derde vindt het lastig om de anderhalve meter regel in acht te nemen en slechts vijf procent knuffelt weer als vanouds.
Hieronder zie je per gemeente het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op de website van het RIVM kun je het exacte aantal besmettingen per gemeente bekijken.