Niet alleen bij de toeslagenaffaire, maar ook bij de inkomstenbelasting markeerde de Belastingdienst mensen te makkelijk als fraudeur.
Belastingdienst wijst ook bij inkomstenbelasting te makkelijk fraudeurs aan
Dat blijkt uit een oude werkinstructie.
Belastingdienst
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) heeft de Tweede Kamer hier woensdag over geïnformeerd. Het gaat hierbij om het omstreden en inmiddels afgeschafte fraudesignaleringssysteem FSV. Dit systeem was een soort ‘zwarte lijst’ van de Belastingdienst. Mensen konden daar al bij de geringste vermoedens van fraude op terechtkomen. Ze wisten daar niets van.
Uit de werkinstructie blijkt dat de Belastingdienst deze mensen “zonder inhoudelijke toetsing” als “niet te goeder trouw” markeerde. Zij kregen bij een belasting- of toeslagenschuld van 10.000 euro of meer geen betalingsregeling.
Lees ook
Claudia en haar kinderen moesten 8 keer verhuizen door toeslagenaffaire: ‘Ik woonde op een camping‘
De werkinstructie is tot maart 2020 gebruikt, schrijft Vijlbrief. Hij noemt de gang van zaken “onacceptabel” en laat uitzoeken hoeveel mensen hiervan het slachtoffer zijn geworden. Iedereen die een FSV-registratie heeft, wordt daar volgens Vijlbrief zo snel mogelijk over geïnformeerd.
Inkomstenbelasting
Eind november dook ook al een omstreden memo van de Belastingdienst op. Ambtenaren stelden hierin voor om mensen met een toeslagenschuld van 3000 euro of meer automatisch het etiket ‘opzet/grove schuld’ op te plakken. Ze konden dan geen aanspraak meer maken op een betalingsregeling of schulphulpverlening. Van die memo wordt nog onderzocht of het in de praktijk is gebracht, en zo ja op welke schaal.