Het is komen overwaaien uit Amerika en inmiddels sterk in opkomst in Nederland: een behandeling die kinderen met autisme zou genezen. Verschillende ouders maken zich grote zorgen en zijn woedend.
Zij vergelijken het met homogenezingstherapie.
Behandeling voor kinderen met autisme
Zo schrijft Trouw. Daarom start een groep ouders online een petitie, die inmiddels meer dan 2400 keer is getekend. De behandeling, die eigenlijk bestaat uit meerdere onderdelen, valt onder de noemer Applied Behavior Analysis oftewel ABA. Volgens het LBVSO, de belangenorganisatie van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, zijn er honderden aanbieders in ons land.
Daarin worden kinderen alledaagse vaardigheden aangeleerd, maar ook gedrag dat kan horen bij autisme (niet ieder kind met autisme heeft dit) – denk aan minder oogcontact maken en ongecontroleerd bewegen afgeleerd. Een kwalijke zaak vindt Elijah Delsink (20), oprichter van LBVSO.
Fladderen
“Bij ABA-behandelingen moeten kinderen hun autistisch gedrag afleren, zoals fladderen met de armen of andere tics. Dat gebeurt via straffen en belonen. De kinderen leren om zich zo normaal mogelijk te gedragen, wat voor velen een marteling is.”
Delsink krijgt bijval van Sander Begeer, hoogleraar diversiteit en autisme aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Op korte termijn zie je soms verbeteringen op communicatie, sociaal gedrag of intelligentie, maar de langetermijngevolgen zijn niet goed onderzocht. In de VS, waar de behandelingen al vanaf de jaren zestig worden aangeboden, kijken steeds meer volwassenen met spijt en verontwaardiging terug op de trainingen, die ze als traumatisch hebben ervaren.”
Klachten
Toch meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in de krant dat niet iedereen negatief is. “Als een kind autisme én een verstandelijke beperking heeft, lijkt de tevredenheid van de ouders groter. Al schrikken sommigen van de strengheid waarmee kinderen worden getraind. Ook als die laten merken dat het hen te veel wordt”, aldus Julie Wevers.
Het LBVSO heeft inmiddels 450 klachten binnengekregen van zowel ouders als kinderen over de behandeling. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie (VWS) zegt de klachten serieus te nemen. Hij wil in gesprek met ouders en behandelaars.