Na de besmetting moeten vijf tot acht andere leerkrachten zich uit voorzorg laten testen op het coronavirus. In afwachting van de uitslag zitten de docenten thuis, waardoor er niet voldoende mensen beschikbaar zijn om de lessen voort te zetten. Tot die tijd blijven de schooldeuren gesloten. Ouders zijn per mail en telefonisch op de hoogte gebracht.
De school hoopt maandag het onderwijs te hervatten. “Dit gun je de leerlingen niet. Ze zijn net lekker begonnen en dan krijg je dit. Daarom hebben we bij de gemeente aangedrongen: beschouw leraren nou als cruciaal beroep en geef ze voorrang in de coronateststraat. We snappen dat het lastig is, maar op deze manier kan je bij elke zieke leraar een klas naar huis sturen”, zegt Harry Dobbelaar van de overkoepelende stichting Zonova tegen de Amsterdamse krant.
Niet alleen Dobbelaar, maar ook onderwijsbonden als de sectororganisaties VO-raad en PO-Raad vinden dat leraren voorrang moeten krijgen op een coronatest. De organisaties belichten het feit dat leraren die zich laten testen nu vaak twee of zelfs vier dagen thuis zitten, omdat ze op het testresultaat moeten wachten voordat ze weer naar school mogen.
Het onderwijsveld spoort het kabinet aan het probleem op te lossen. “In het primair onderwijs speelt het lerarentekort ook een belangrijke rol”, zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. “Vervangers zijn niet te vinden, waardoor scholen op deze manier onnodig leraren moeten missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen laten testen.”
Geen extra wachttijd
Het ministerie van Volksgezondheid vindt het op dit moment niet nodig om leraren voorrang te geven. Iedereen met klachten kan zich laten testen, aldus een woordvoerder. “Er is geen extra wachttijd.” Wel is deskundigen van het OMT gevraagd of in de toekomst voorrang kan worden verleend aan bepaalde beroepen.