Artsen zonder Grenzen verleent vanaf donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Het is de eerste keer dat de hulporganisatie medische hulp biedt in Nederland.
Artsen zonder Grenzen
Judith Sargentini, directeur van AzG Nederland, zegt dat medewerkers van de organisatie een bezoek hebben gebracht aan het aanmeldcentrum. Daar werden ze getroffen door de leefomstandigheden buiten de poort. “De omstandigheden zijn er mensonwaardig. De Nederlandse overheid laat het afweten.”
Het Artsen zonder Grenzen-team trof mensen aan in barre leefomstandigheden. De organisatie vergelijkt het met plekken als het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Ze spraken mensen die zich al een week niet hebben gewast. Daardoor zijn er al bij velen huidziekten geconstateerd.
Vluchtelingenkamp
Het besluit om noodhulp te bieden, is genomen na goed overleg met partijen als het Rode Kruis en de COA. “Want we kijken waar en hoe we elkaar zo compleet mogelijk kunnen aanvullen”, aldus Sargentini. “Het Rode Kruis doet vooral werk in de EHBO-sfeer. Wij richten ons op eerstelijnszorg.”
Daarmee bedoelt de organisatie bijvoorbeeld het behandelen van verwondingen en infecties.” Ook het verlenen van psychologische eerste hulp nemen zij voor rekening.
Korte termijn oplossing
Artsen zonder Grenzen gaat bij het aanmeldcentrum aan de slag met een team van vier tot zes mensen. Sargentini benadrukt dat het in eerste instantie gaat om een inzet van vier tot zes weken. “Dit is echt een oplossing voor de korte termijn. Er moet namelijk worden gekeken naar een langetermijnoplossing, zoals het creëren van meer en menswaardige opvanglocaties.”