Apothekersassistenten hebben vaak te maken met agressieve patiënten. Het is de voornaamste reden om hun werk neer te leggen.
Dat is de conclusie van een peiling van apothekersorganisatie KNMP, uitgevoerd op verzoek van de NOS.
Apotheker
De peiling is gehouden onder 850 van de 2000 Nederlandse apothekers. Ongeveer driekwart van de ondervraagden heeft dagelijks te maken met agressie en ongeveer 40 procent zegt wekelijks last te hebben gehad van fysieke en verbale agressie. Voorzitter van de KNMP Aris Prins noemt het een “landelijk en zorgelijk probleem”.
De meeste agressie komt voort uit de boodschap dat een medicijn niet voorradig blijkt te zijn. Zorgverzekeraars vergoeden tijdens een tekort aan medicijnen, zoals in 2021, vaak de goedkoopste variant. Die boodschap valt vaak in slechte aarde bij patiënten.
Zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars Nederland geeft aan graag in gesprek te willen met apothekers. “Maar alleen het beleid van zorgverzekeraars aanpassen is geen oplossing”, aldus een woordvoerder tegenover NOS. Een eerder rapport van ABN Amro concludeerde al eerder dat de tekorten aan medicijnen zorgen voor agressie tijdens het werk van apothekers en een toenemende werkdruk.
Apothekersassistenten kampen al langer met een tekort aan personeel, daarnaast heeft de branche te maken met een hoge uitstroom van jonge werknemers.