De tachtigjarige André Struijk werd dit weekend gegrepen door een wild zwijn toen hij zijn boswandeling onderbrak voor een plaspauze. Het zwijn takelde hem zwaar toe.
Gelukkig kan hij het verhaal navertellen.
Gevochten voor zijn leven
Volgens André zelf komt dat doordat hij “niet in paniek raakte, maar heeft gevochten voor zijn leven”. Een paar dagen later beseft de man dat hij door het oog van de naald is gekropen. Vanuit zijn bed en met zestig hechtingen alleen al in zijn linkerbeen, vertelt André zijn verhaal tegen Hart van Nederland.
Wild zwijn
De Epenaar is bijna aan het eind van zijn twee uur durende wandeling in het natuurgebied rondom Landgoed Tongeren, als hij wordt overvallen door hoge nood. “Ik kon het niet meer ophouden en dacht, ik doe het maar hier in dat bosje”, vertelt hij. Als de man opkijkt staren twee kraaloogjes hem aan.
Het zwijn ziet er rustig uit en dus besluit de man zich om te draaien en weg te lopen. Maar het dier trekt een sprint en voor hij het weet ligt de man op de grond. “Ik schreeuwde het uit”, vertelt hij. “Op dat moment dacht ik bij mezelf, je moet nu opstaan, want als je niet opstaat ben je er geweest.” André weet zich omhoog te werken en geeft het dier een klap op zijn oog.
“Achteraf is dat natuurlijk levensgevaarlijk”, geeft de man toe. “Maar een mens in nood doet dingen die hij normaal nooit zou doen.” Maar het werkt. “Het zwijn deed een stap terug en ik gaf hem nog een klap op zijn snuit”, gaat André verder. “Toen liep hij weg.”
“Ik dacht, daar ben ik mooi weggekomen.” Maar als hij naar beneden kijkt ziet hij de schade die het wilde dier heeft aangericht. Zijn hele been zit onder het bloed en er zit een flinke snee in zijn arm. Door de adrenaline voelt André op dat moment geen pijn, maar na een paar stappen zakt hij als een pudding in elkaar.
Gelukkig heeft André zijn mobiele telefoon bij zich en hij belt zijn vrouw. Politie en ambulance komen snel ter plaatse. Hulpverleners schrikken van de hoeveelheid bloed die uit zijn been komt. Die avond nog wordt hij geopereerd in het ziekenhuis. In zijn been zitten nu zestig hechtingen.
Reactie boswachter
Volgens de boswachter van het gebied, Arjan Gerrits, is het verhaal van André uitzonderlijk in Nederland. Honden worden wel af en toe aangevallen als ze achter een zwijntje aangaan. “Normaal doen wilde zwijnen alleen een schijnaanval,” vertelt Gerrits. “Waarom dit zwijn André heeft aangevallen is dan ook een raadsel.”