Scholen, overheden en instanties doen te weinig om seksueel geweld tegen kinderen te voorkomen. ‘De aanpak sluit niet goed op de problemen aan’, aldus Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
Rapporteur: 'Aanpak van seksueel geweld tegen kinderen faalt'
Bolhaar vindt dat eerder en meer werk gemaakt moet worden van het voorkomen van dit type geweld tegen kinderen, zo stelt hij in Nieuwsuur.
Seksueel geweld
Hij zegt dat er, net zoals met zwemles, structurele programma’s moeten komen rondom de problematiek. Volgens Bolhaar weten veel jongeren niet wat grenzen zijn voor zichzelf, laat staan voor een ander. Veel daders blijken jong, een kwart zelfs minderjarig.
Eerder bleek uit onderzoek dat bijna de helft van alle meisjes en een op de vijf jongens voor hun achttiende verjaardag seksueel geweld meemaakt. Jaarlijks worden ruim 20.000 kinderen slachtoffer. “Dat houdt in: slachtoffer van verkrachting, aanranding of sextortion“, zegt Bolhaar. Een groot aantal dus. En tegenwoordig kunnen loverboys door het vele internetgebruik ook sneller toeslaan. Soms wordt al binnen 48 uur een seksueel delict gepleegd.
Daders
Een probleem is dat daders vaak niet stoppen na een eerste keer. Daarbij houden instanties daders na hun straf volgens Bolhaar niet lang genoeg in de gaten én duurt het te lang voordat de berechting in gang wordt gezet.
Al met al ziet de rapporteur dus nog een hoop ruimte voor verbetering. Onder andere problemen sneller signaleren (thuis of op school) en beter bespreekbaar maken zijn onderdeel van zijn advies.
Lees ook
Zó steun je als partner, familie of vriend een slachtoffer van seksueel geweld