Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een op de twintig Nederlanders van 16 jaar of ouder weleens te maken gehad met online seksuele intimidatie.
Dat komt neer op ruim 750.000 slachtoffers.
Online seksuele intimidatie
Deze cijfers zijn op basis van een enquête die in 2020 is uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksinstituut WODC. Vrouwen hebben er het vaakst mee te maken, met name als ze jong of biseksueel zijn.
Veel slachtoffers zijn geconfronteerd met seksueel kwetsende opmerkingen dan wel ‘grapjes’, of ongewenst verstuurde naaktfoto’s of seksfilmpjes. Het komt ook relatief veel voor dat iemand maar blijft aandringen op een date of vraagt om seksuele foto’s of filmpjes toe te sturen.
Vrouwen
Bijna 7 procent van de vrouwen heeft weleens ongewenst seksueel gedrag ervaren op het internet. Dat is ongeveer anderhalf keer meer dan bij mannen. Vooral jonge vrouwen hebben er veel meer mee te maken, namelijk 30 procent van de vrouwen van 16 tot 18 jaar en 23 procent van de vrouwen van 18 tot 24 jaar. Ook biseksuelen, vooral vrouwelijke, en homoseksuelen worden op het internet vaak geconfronteerd met ongewenste seksuele ervaringen.
Meestal gaat online seksuele intimidatie om één of enkele ervaringen. Een op de tien slachtoffers heeft hier structureel last van gehad, minstens een keer per maand.
Delen
Zes op de tien slachtoffers heeft de vervelende ervaring op internet met iemand besproken. Meestal namen zij een bekende in vertrouwen, een vriend, vriendin, partner of familielid. Een kleine groep schakelde een hulpverlener in zoals een arts of psycholoog.
De onderzoekers hebben de vragenlijst voorgelegd in maart en april 2020, toen ook de eerste lockdownmaatregelen van kracht werden. Zij kunnen aan de hand van deze gegevens niet zeggen of de situatie is veranderd vergeleken met de periode voor de coronacrisis.