De terugkeer naar de basisschool valt in de praktijk mee, vindt 70 procent van de moeders. Dat blijkt uit onderzoek van LINDA.nl onder haar vrouwelijke lezers.
1010 vrouwen deden mee aan ons online onderzoek.
De terugkeer naar de basisschool valt in de praktijk mee, vindt 70 procent van de moeders. Dat blijkt uit onderzoek van LINDA.nl onder haar vrouwelijke lezers.
1010 vrouwen deden mee aan ons online onderzoek.
De heropening van de basisschool verliep volgens de helft van de ondervraagden ‘strak georganiseerd’. Zo schrijft een moeder: “Supergoed geregeld allemaal en dat op een school met 900 leerlingen. Heel erg tevreden over het thuiswerken en nu de twee- à driedaagse schoolweek.” 41 procent vindt de terugkeer ‘voldoende georganiseerd’.
Toch vindt 9 procent de terugkeer ‘onvoldoende georganiseerd’. “Geen structuur door de week, bijna elke dag is anders”, schrijft een moeder. “Daarnaast zitten de bso en noodopvang in hetzelfde gebouw en komen alle ouders elke dag op verschillende tijden hun kind halen en brengen. Dat was niet de opdracht vanuit de overheid. Plus: het geeft een enorme chaos voor werkende ouders.”
“Je wordt ingedeeld op bepaalde dagen, ongeacht of dit kan met je thuissituatie”, antwoordt een andere moeder. “Nu hebben we thuisschooldagen op de dagen die met alle andere werkzaamheden en mantelzorg totaal niet uit komen.”
Anderen lopen tegen logistieke bezwaren aan, bijvoorbeeld 7,2 kilometer fietsen naar school. “Normaal gaat mijn dochter met de tram”, schrijft een Amsterdamse moeder die bewust autoloos is. “Rutte heeft gezegd dat je tot 8 kilometer moet fietsen, maar de weg is lastig, met een brug die ze met de trap op en af moet en een vrij eenzaam en stil stuk langs een camping. Die laat ik haar liever niet alleen fietsen.”
Meer dan de helft (54 procent) is ‘helemaal tevreden’ over de gekozen aanpak van de school, 22 procent ‘grotendeels’. “Het is een beetje passen en meten, maar het gaat prima”, schrijft een moeder. Een ander zegt: “Het verloopt juist heel prettig en soepel. De school heeft echt zijn best gedaan om het voor iedereen zo goed mogelijk te regelen, niets dan waardering hiervoor.”
Daar staat tegenover dat 18 procent ‘niet helemaal tevreden’ is en 5 procent ‘helemaal niet’. Deze moeder vindt de situatie nu nog onoverzichtelijker dan voorheen: “Mijn kinderen beginnen om 12 uur, wat betekent dat ze al om 11.15 uur moeten lunchen. Na school moet ik uitzoeken wat ze al hebben gedaan en wat ze thuis nog moeten afmaken. De helft van de lesstof staat in boeken en de andere helft in een digitale wirwar op Google Classroom. Voor mijn gevoel is de situatie voor werkende ouders niet veel verbeterd.”
Bijna de helft (45 procent) vindt het goed dat kinderen parttime beginnen, maar een derde (32 procent) had liever gehad dat ze nu meteen fulltime naar school zouden gaan. 13 procent had de kinderen liever langer thuis gehouden.
Sommige ouders komen in de problemen door de wisselende lestijden. Een voltijd werkende moeder zegt: “De dagen zijn nu, door het heen en weer rijden en vroeg lunchen, nog minder makkelijk in te delen voor thuiswerken. Vanaf 11.30 uur kan ik eigenlijk al geen vergaderingen meer plannen.”
Wekenlang thuis lesgeven hebben veel ouders als pittig ervaren. Meer dan de helft van de werkende moeders voelde ‘voortdurend’ extra druk tijdens het thuisonderwijs, een derde ‘soms’. Hoewel het voor één op de drie moeders beter ging dan verwacht, geldt dat niet voor iedereen: 18 procent kwalificeert het zelf lesgeven als ‘matig’ tot ‘slecht’. “Ik merk dat ik mijn kind vaak niet kan ondersteunen met de thuisvakken”, geeft een moeder aan. “Ik snap wat er staat, maar krijg het niet overgebracht. Dit veroorzaakt veel frustratie bij ons allebei. Ik zal blij zijn als hij weer hele dagen les krijgt van professionals.”
15 procent van de moeders ervoer het thuisonderwijs juist als ‘heel goed’. “Door alle aandacht zijn mijn kinderen juist vooruit gegaan”, schrijft een moeder.
Veel moeders maken zich zorgen om gezondheidsrisico’s. “Ze weten niet eens wat het coronavirus doet, en dan je kind naar school te moeten doen in z’n onzekere tijd is geen fijn gevoel. Zeker ook omdat we deze periode heel voorzichtig zijn geweest, is het dadelijk voor piet snot geweest als ze toch ziek zou worden of het virus meeneemt naar huis.”
1010 vrouwen deden mee aan ons online onderzoek. Daarvan heeft 52 procent heeft 2 kinderen, 30 procent heeft 1 kind, 16 procent heeft 3 kinderen of meer. 70 procent werkt momenteel parttime, 22 procent fulltime en 8 procent heeft geen betaalde baan.
Lees ook
LINDA.’s corona-enquête: mensen nemen meer risico op besmetting