Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld zat gisteravond bij ‘Beau’ aan tafel naar aanleiding van ‘BOOS’ over ‘The Voice of Holland’. Zij spreekt dagelijks slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en vertelt hoe mensen daar het beste mee om kunnen gaan.
Iva Bicanic vertelt bij 'Beau' over seksueel grensoverschrijdend gedrag: 'Iedereen heeft zijn eigen erg'
“Iedereen heeft zo zijn eigen erg”, zegt Bicanic over verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de invloed die dat op slachtoffer kan hebben.
Victim blaming
Bicanic merkt dat het nieuws rondom het vermeende seksueel grensoverschrijdende gedrag veel losmaakt bij andere slachtoffers van dit gedrag. “We hebben in Nederland bijna twee miljoen mensen die zelf misbruikt zijn, de helft van die mensen heeft echt moeite om te functioneren en al die berichtgeving en al die reacties eronder, dat roept ontzettend veel op.” Bicanic kreeg zelfs verzoeken van mensen die hoopten dat het nieuws een beetje uit zou doven.
“Zeker voor mensen die het niet hebben verwerkt en dit soort dingen proberen te vermijden”, gaat Bicanic verder. “Er was geen ontkomen aan de afgelopen dagen.” Ze benadrukt dat het voor sommige mensen écht heel heftig is. Bij het Centrum Seksueel Geweld zijn de afgelopen dagen ook meer meldingen binnengekomen. “Mensen worden vooral geraakt door wat er onder de berichtgeving staat, de victim blaming, de polarisatie, de believers versus de non-believers.”
Roofdieren en hyena’s
Angela de Jong, Mick van Wely en Marc-Marie Huijbregts zitten ook aan tafel en zijn ontdaan door de aflevering van BOOS. De Jong spreekt over ‘een monster’ en Van Wely over ‘Hyena’s’. Bicanic wil benadrukken dat het niet helpt om zo over daders te praten in het algemeen. “Om plegers monsters en hyena’s te noemen, dat is niet oké”, vertelt ze. “Daar helpen we dit onderwerp niet verder mee.” Beau vraagt zich af waarom, omdat ook hij gelijk aan de term ‘roofdieren’ dacht.
Bicanic zegt dat het gaat om het gedrag, maar dat die mensen ook iemand hun zoon, buurman of vader zijn. “Er zitten mensen thuis te kijken die zelf over de grens zijn gegaan”, vertelt ze. “Die mensen denken misschien wel eens een keer dat ze hulp moeten zoeken. Maar als we als samenleving deze mensen gaan diskwalificeren als monsters, dan duwen we ze verder in de grot. Daarmee verhogen we de kans dat ze dingen doen die schadelijk en strafbaar zijn.”
Hoe te reageren
Ze snapt de emotie wel, maar het is volgens Bicanic niet helpend om zo over daders te praten. Ook in de communicatie naar slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, hebben zowel Bicanic als advocaat Richard Korver een aantal opmerkingen. Ze vinden het belangrijk om kalm te blijven in de communicatie, hoe moeilijk dat ook is.
“Die kalmte, dat is ook serieus wetenschappelijk bewezen, daar hebben we wat aan”, vertelt Bicanic. Als slachtoffers het vertellen, is het van binnen al heel druk. “Je helpt eigenlijk een beetje door zelf voor te doen: het komt goed, vertel je verhaal.”
Beerput gaat open in 'BOOS': 'Hij zei dingen als: 'Het is zo voorbij, kom op schatje''Lees ookBenieuwd naar de hele uitzending van Beau? Kijk die hier terug!