Ze was pas 27 jaar toen ze voor het eerst de diagnose kanker kreeg. Met haar optimisme en levenslust groeide Bibian Mentel uit tot een voorbeeld voor velen. Maandag overleed ze aan de gevolgen van de ziekte.
Bibian Mentel werd 48 jaar.
Ze was pas 27 jaar toen ze voor het eerst de diagnose kanker kreeg. Met haar optimisme en levenslust groeide Bibian Mentel uit tot een voorbeeld voor velen. Maandag overleed ze aan de gevolgen van de ziekte.
Bibian Mentel werd 48 jaar.
‘Als ik alleen maar ga zitten kniezen, kan ik net zo goed dood zijn’, schreef Mentel in het in 2017 verschenen boek Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten.
Zowel die zin als de titel van het boek zeggen veel over hoe de paralympisch kampioen snowboarden in de wedstrijd zat. Negen keer was er op dat moment al kanker bij haar geconstateerd. In haar botten, in haar ruggengraat, in haar longen. Het bleek allerminst reden voor Mentel om gas terug te nemen. “Zolang er mogelijkheden zijn, ga ik niet achter de geraniums zitten”, zei ze een jaar later in een interview met JAN.
De paralympische kampioen groeide op in Loosdrecht. Haar ouders hebben Indische roots. Beiden brachten hun eerste levensjaren door in een jappenkamp. Haar moeder, Maude, was indertijd zwaar ondervoed, waardoor haar baarmoeder niet goed aan elkaar groeide en ze geen kinderen kon voldragen. Een Nederlandse arts wist dit probleem operatief te verhelpen en in 1972 werd Bibian geboren. “Ze was mijn grote wonder”, vertelt Maude in een interview in 2014.
De band tussen moeder en dochter is altijd hecht gebleven. Maude is ook degene die haar dochter voor het eerst op ski’s zet. Ze is dan drie jaar oud en op slag verliefd. In de zomer bleef het gezin meestal thuis, maar in de winter gingen ze vaak wel twee of drie keer op wintersport, tot geluk van Mentel. Daar, in de sneeuw en omringd door bergen voelde ze zich thuis.
Tekst gaat verder onder de foto.
De liefde voor snowboarden ontstaat pas later. Als ze een jaar of achttien is gaan haar ouders uit elkaar. Het ‘racen door de sneeuw’ blijkt de perfecte uitlaatklep om de perikelen thuis te vergeten. In die periode vertrekt ze ook naar Amsterdam, waar ze een studie rechten volgt.
Mentel heeft aanleg voor de sport, maar aan haar passie lijkt abrupt een einde te komen als ze op haar 27e een enkelblessure krijgt die maar niet wil genezen. Het blijkt om een zeldzame vorm van botkanker te gaan, waardoor haar onderbeen moet worden geamputeerd.
Lees ook
Aangrijpende docu over Bibian Mentel: ‘Ik wil nog zo graag leven’
De prothese weerhoudt Mentel er echter niet van om al snel weer op de snowboard te staan en in 2013 kwalificeert ze zich voor de Paralympische winterspelen in Sotsji. Ze wint goud. Vier jaar later herhaalt ze datzelfde kunstje nog eens tijdens de Spelen in PyeongChang, ook hier keert ze met een gouden plak huiswaarts.
De kanker blijft ondertussen terugkomen. Mentel ondergaat talloze operaties, chemokuren en bestralingen, maar de ultieme prijs, een gezond lichaam, krijgt ze niet. In maart 2021 ontdekken de artsen uitzaaiingen in haar hersenen en krijgt Mentel te horen dat ze uitbehandeld is. Ze zit op dat moment al een jaar in een rolstoel vanwege een incomplete dwarslaesie die ze overhield aan een operatie aan haar ruggenwervel.
Mentel na haar gouden race in PyeongChang. Tekst gaat verder onder foto.
Hoewel ze als topsporter grote prestaties heeft geleverd, is het vooral haar mentaliteit waarmee Mentel keer op keer een onuitwisbare indruk maakt. Ondanks alle tegenslagen blijft ze een toonbeeld van positiviteit en veerkracht. Het levert haar de bijnamen bionic woman en one legged wonder (wonder op één been) op.
Een mindset die ze te danken heeft aan haar moeder, zo vertelt ze in LINDA.176. “Ik leerde van haar niet te verdrinken in verdriet. Toen mijn been geamputeerd moest worden, heb ik één dag met haar gejankt, theegedronken en koekjes gegeten. Daarna was het klaar.”
Afgelopen weekend zei Mentel in een interview met de NOS dat ze nog ‘geen tot ziens’ zei, maar ’tot de volgende keer’. Kijkend naar haar agenda concludeerde ze dat ze ’tot het einde van het jaar niet dood kon gaan‘. Maar wat ze zo vreesde is nu toch gebeurd.
Bibian Mentel overleed op 29 maart aan de gevolgen van uitgezaaide kanker. Ze laat haar man, Edwin Spee, diens twee dochters en haar zoon Julian (18) na.
Lees ook
Bibian Mentel neemt nog geen afscheid: ‘Geen tot ziens, maar tot de volgende keer’
In 2019 zijn Mentel en haar man samen te gast in ‘Ladies Night’. Hierin vertelt Spee vol trots over zijn ‘bionic woman’. De uitzending kijk je hieronder terug.
Onderstaand bericht heeft het gezin van Mentel op Instagram geplaatst: