Het islamitische Haga Lyceum krijgt geen geld meer van de overheid als het huidige bestuur niet opstapt. Na een snoeihard rapport van de Onderwijsinspectie heeft minister Arie Slob er geen vertrouwen meer in.
Haga Lyceum moet nieuw bestuur aanstellen, anders gaat geldkraan dicht
Het Haga Lyceum werd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verdacht van banden met een terroristische groepering.
Schadelijk voor de leerlingen
De school probeerde de publicatie van het inspectierapport te voorkomen, maar de rechter zag daar geen reden toe. In het onderzoek dat vandaag verscheen, stond onder meer dat het bestuur ‘geen afstand van personen met een omstreden reputatie’ neemt, terwijl het onderwijs democratische waarden zoals gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid niet uitdraagt. Ook zou er sprake zijn van financieel wanbeheer en zelfverrijking. Het handelen van het bestuur is volgens het rapport schadelijk voor de leerlingen en de school.
‘De school moet dicht’
In de Tweede Kamer is de verontwaardiging groot. “Het bestuur en de directeur moeten weg, dat lijkt me helder”, zegt CDA-kamerlid Michael Rog. Anderen vinden dat niet ver genoeg gaan. “Er is maar één oplossing”, vindt VVD-kamerlid Rudmer Heerema, “de school moet dicht.”
Interim-bestuurder
Vervolgens kwam Minister Slob vanmiddag met een aanwijzing tegen het bestuur. Dit betekent dat de bestuursleden in het begin van het nieuwe schooljaar vervangen worden door een interim-bestuurder. Die zal dan met goedkeuring van de minister een geheel nieuw bestuur samenstellen. Het gebeurt zelden dat de overheid schoolleiders dwingt op te stappen.
Lees ook
Alle aanvragen voor nieuwe islamitische scholen afgewezen
De boemerang komt terug
Negeert het huidige bestuur deze aanwijzing, dan gaat de geldkraan dicht. De gemeente Amsterdam mag de school dan ook uit hun gebouw zetten. “Dat gaan ze in Den Haag als een boemerang terugkrijgen”, reageert directeur Söner Atasoy in Trouw. “Dan gaan we verder met geld uit het buitenland.” De school gaat bezwaar aanmaken tegen de aanwijzing. Ook gaan ze in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter het inspectierapport te publiceren.