De bestraling van kanker tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind. Dat stelt de nieuwe studie van UZ Leuven die in The Lancet Child & Adolescent Health gepubliceerd is.
“Een geruststelling voor zwangere vrouwen.”
Bestraling tijdens zwangerschap
Het was tot nu toe onduidelijk wat de gevolgen van bestraling waren voor het ongeboren kind, waardoor er in de medische wereld een discussie was over de veiligheid en langetermijngevolgen, schrijft Het Laatste Nieuws. Daardoor kozen artsen vaak voor zekerheid en gaven ze aanstaande moeders met kanker geen bestraling.
“Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie in plaats van op theoretische modellen”, zegt gynaecoloog prof. dr. Frédéric Amant tegen de nieuwssite.
43 kinderen
De onderzoekers verzamelden informatie over 43 kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap bestraald werden, tussen 2005 en 2023. De kinderen kregen medisch onderzoek, gedragstesten, intelligentietesten en aandachts- en geheugenonderzoek. Ook moesten de ouders vragenlijsten invullen.
Het resultaat? Op lange termijn vertoonden de kinderen geen verschil – op zowel fysiek, psychosociaal als neurocognitief vlak – met leeftijdsgenoten. “Deze nieuwe studie is in de eerste plaats een geruststelling voor zwangere moeders. Als zij getroffen worden door kanker en gebaat zouden zijn met een bestraling, hoeven ze niet te vrezen voor het gevolg op hun ongeboren baby”, aldus prof. dr. Amant.
Plaats en stadium
“Afhankelijk van de plaats van de tumor in het lichaam en van het stadium van de zwangerschap kunnen artsen er nu voor kiezen hen radiotherapie te geven.”