Vandaag is het Wereld Meningitis Dag. Bernadette verloor haar dochter Michelle (7) aan de meningokokkenbacterie.
“Ze was zo’n vrolijk meisje, ze dacht altijd aan anderen. En binnen 24 uur was ze weg”, vertelt Bernadette.
Vandaag is het Wereld Meningitis Dag. Bernadette verloor haar dochter Michelle (7) aan de meningokokkenbacterie.
“Ze was zo’n vrolijk meisje, ze dacht altijd aan anderen. En binnen 24 uur was ze weg”, vertelt Bernadette.
Michelle voelt zich niet lekker tijdens de gymles op school. Bernadette haalt haar dochter op en merkt dat ze flink ziek is. “Ik dacht dat het een griepje was. Het was winter, de tijd van het jaar voor griep. Dus ik gaf haar paracetamol en bleef bij haar kijken.”
“Michelle begon te ijlen en ik belde de huisarts. Die adviseerde ons eerst af te wachten en nog een paracetamol te geven”, vertelt Bernadette. Om tien uur ’s avonds heeft Michelle 41 graden koorts. “Ik ben in de auto gesprongen en naar de huisarts gereden. Toen ik samen met hem terugkwam bij Michelle had ze strekkrampen; ze bleef haar armpjes voor zich uitstrekken.”
De huisarts besluit om meteen naar het ziekenhuis te gaan. “Daar kreeg Michelle een ruggenprik en die duidde niet op hersenvliesontsteking. De artsen zeiden tegen mij dat ik naar huis kon gaan, maar ze vertelden me niet wat er aan de hand was met haar. Ik zei nog tegen Michelle: ‘Slaap lekker mopje’. Ik dacht: misschien is rust ook wel het beste voor haar.”
Michelle
Maar wanneer Bernadette de volgende ochtend terugkomt, gaat het slechter met Michelle. “De artsen vertelden me nog steeds niet wat er aan de hand was. Maar ze wilden haar laten overplaatsen van Emmen naar Groningen. Michelle zat helemaal onder de blauwe vlekken en had een lage bloeddruk”, vertelt Bernadette.
Maar overplaatsen naar Groningen gaat niet meer. “Op een gegeven moment zag ik haar wegzakken. Ik heb alle artsen weggestuurd en heb haar in mijn armen genomen en heen en weer geschommeld. Ik praatte tegen haar en heb gezegd dat ik van haar hield. ‘Mop, ga maar lekker slapen, het is goed zo’, zei ik tegen haar. En toen is ze overleden in mijn armen.”
“Als je kind bij je weggehaald wordt, dan ben je getekend voor je leven. Een deel van mij is weg. Ik heb nog twee kinderen, maar ik zal nooit meer dezelfde moeder zijn als ik voor Michelle was. Ik ben angstiger. Als ze griep hebben dan bel ik meteen de huisarts.”
Bernadette wil dat er meer aandacht komt voor meningokokken type B. “Het is zo’n rare ziekte, je kunt mensen er niet voor waarschuwen. Het lijkt op griep. Mijn kind had ook helemaal geen blauwe vlekjes voordat we in het ziekenhuis kwamen, en ze kon haar kin nog op haar borst doen.”
Lees ook:
Meggy verloor haar dochtertje (1) aan meningokokken B: ‘Binnen 24 uur waren we haar kwijt’
Meningokokken B moet volgens Bernadette worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. “Je kind kan ziek worden van de vaccinatie. Maar wat mij is overkomen, zou niemand moeten overkomen. Het is belachelijk dat die vaccinatie hier niet is. Zeker voor alle mensen die het niet kunnen betalen”, vindt Bernadette.
Informatie over meningokokken
Er bestaan meerdere types van de meningokokkenbacterie. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie als ze veertien maanden zijn. De vaccinatie voor meningokokken type B is wel beschikbaar, maar niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondsheidsraad adviseerde het vaccin niet op te nemen, omdat het niet bewezen is dat het vaccin voldoende effectief is. Ook kan het vaccin hoge koorts veroorzaken bij kinderen en is het niet kosteneffectief.
Ouders kunnen hun kind laten vaccineren tegen meningokokken type B. Dat moet via de huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum. Kinderen krijgen drie prikken, en de kosten zijn voor eigen rekening. Dat kan oplopen tot 235 euro.
In 2018 werd 36 procent van alle gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door meningokokken B. In 2018 zijn er 74 gevallen gemeld. Meningokokken type B komt vooral voor onder kinderen jonger dan 5 jaar. In de afgelopen jaren overleden twee tot vijf mensen per jaar aan meningokokken B.