De BBC heeft zich verontschuldigd voor het uitzenden van beelden waarop te zien was hoe voetballer Christian Eriksen zaterdagavond medisch behandeld werd.
De BBC heeft excuses aangeboden aan alle kijkers die hierdoor van streek raakten.
De BBC heeft zich verontschuldigd voor het uitzenden van beelden waarop te zien was hoe voetballer Christian Eriksen zaterdagavond medisch behandeld werd.
De BBC heeft excuses aangeboden aan alle kijkers die hierdoor van streek raakten.
Eriksen zakte tijdens de EK-wedstrijd Denemarken-Finland in elkaar en werd op het veld gereanimeerd, wat korte tijd werd vastgelegd door de camera’s.
‘De beelden in het stadion worden door de UEFA aangeleverd en zodra de wedstrijd werd stilgelegd hebben we onze uitzending uit de lucht gehaald’, zegt een woordvoerder op de website van de BBC. De omroep begon vervolgens met een ander programma.
De Franse regisseur Jean-Jacques Amsellem, die verantwoordelijk was voor de wedstrijd, vindt niet dat hij foute keuzes heeft gemaakt. “Hiervoor bestaat geen handleiding”, reageert hij tegenover de Franse krant L’Équipe.
“We toonden inderdaad nog eens het moment waarop Eriksen neerviel in slow motion, maar ik heb mijn teams meteen de opdracht gegeven hem niet meer te filmen of de reanimatie van dichtbij in beeld te brengen”, zegt Amsellem. “Met meer dan dertig camera’s in het stadion hadden we dat perfect kunnen doen.”
De Fransman, die in contact stond met de UEFA, koos daarna bewust voor beelden van de emotie rond het veld. “We lieten de tranen bij de Denen zien en zagen ook emotie bij de Finnen en de fans. Volgens mij hebben we niets controversieels gedaan. We zagen ook de eenheid van de mensen in een moment van grote paniek. Ook dat moest in beeld worden gebracht, vonden we.”
Amsellem zou het geen voyeurisme willen noemen. “Als iemand me de opdracht had gegeven om enkel een beeld van het stadion te gebruiken, dan had ik dat wel gedaan. Het belangrijkste is dat Eriksen oké is.”
In Nederland ging de NOS, in tegenstelling tot de BBC, door met de uitzending. Studio Sport-presentator Gert van ’t Hof en voetbalanalisten Kenneth Perez en Ibrahim Afellay kregen de moeilijke taak om de uitzending vol te praten. Omdat Afellay duidelijk aangeslagen was door het voorval, kwam de uitzending vooral op de schouders van Van ’t Hof en Perez te liggen.
Gemiddeld keken via NPO 1 bijna twee miljoen mensen naar de geïmproviseerde uitzending, blijkt uit cijfers van van Stichting KijkOnderzoek. Bijna 1,7 miljoen mensen volgden de eerste helft tot aan het incident. Naar het resterende deel van Denemarken-Finland keken 2,2 miljoen mensen.
Lees ook
Deense voetballer Christian Eriksen zakt in elkaar tijdens EK-duel, toestand ‘gestabiliseerd’
Van ’t Hof bedankte zaterdagavond via Twitter alle kijkers die hem complimenteerden voor het volpraten van de anderhalf uur. ‘Dank voor de aardige reacties’, schreef Van ’t Hof. ‘We deden ons werk op een avond die gelukkig beter afliep dan gedacht.’ De presentator sluit af met de hashtag #borrel.