Dat de klimaatverandering niet in ons voordeel werkt, weten we. Nu zijn de koffiebonen aan de beurt. En die hebben het zwaar te verduren. Een slechte oogst betekent niet alleen minder koffie, maar ook hogere kosten.
Opgelet: je dagelijkse bakkie pleur wordt nóg duurder
Dat is flink balen voor de 1 miljard koffieleuten wereldwijd.
Bakkie pleur
Ja, ruim 1 miljard mensen drinken dagelijks een kop koffie. Een tekort aan koffiebonen is dan ook niet gewenst, maar zit er wel aan te komen. De reden? Klimaatverandering. In landen als Vietnam, Brazilië, Colombia en Ethiopië produceren ze de koffiebonen Robusta en Arabica. In Azië hebben ze last van extreme droogte en in Zuid-Amerika ook van hevige regenval en kou.
De oogst valt daardoor tegen en het lijkt er niet op dat dit volgend jaar anders is. Het wetsvoorstel van de Europese Unie om de import van grondstoffen – die afkomstig zijn van landbouwgrond door ontbossing – te verbieden, het tekort aan transportcontainers om de koffiebonen te vervoeren én het feit dat landen nu massaal de voorraad opkopen, dragen bij aan de prijsstijging.
Prijs
De koffie is – houd je vast – in vijftig jaar niet zo duur geweest als nu. “De prijzen voor een pak koffie in de supermarkt zijn nu onrealistisch laag. Of ze lijden verlies op de koffie, of ze hebben nog lopende contracten met fabrikanten met een vaste prijs”, vertelt Harun Bingul, mede-eigenaar van koffiebranderij Brandzaak, aan het AD.
De oploskoffie van Robusta is vergeleken met vorig jaar tot dertig procent gestegen in sommige supermarkten. De koffie van de Arabica-bonen zijn momenteel tachtig procent duurder. “De kleinere zaakjes hebben vaak geen contracten met vaste prijzen. Daar zal de prijs van een kopje koffie sneller omhoog gaan”, aldus Bingul. Kortom: geniet ervan zolang het duurt.
Waarom je beter kunt wachten met je bak koffie als je wakker wordtLees ook