Babette en Anne-Marie maken een sprong in het diepe in Het Roer Om. Ze zijn namelijk niet bijster goed voorbereid op hun verhuizing naar het ijskoude en peperdure Noorwegen.
Zal het de vrouwen lukken om een succes te maken van hun B&B?
Babette en Anne-Marie maken een sprong in het diepe in Het Roer Om. Ze zijn namelijk niet bijster goed voorbereid op hun verhuizing naar het ijskoude en peperdure Noorwegen.
Zal het de vrouwen lukken om een succes te maken van hun B&B?
Babette en Anne-Marie zijn hun leven in Nederland zat, zoals zoveel van de deelnemers aan het programma. Babette werkt als pedicure en Anne-Marie als zanglerares. Qua carrière zitten ze helemaal op hun plek, maar ze vinden de verharding van ons land een reden om te vertrekken. “Die omgang met elkaar hier… het gebrek aan respect. En we hebben wel zin in een nieuw avontuur”, zeggen ze daarover. Ze zijn al jaren vriendinnen en buren, en sinds de scheiding van Babette zijn ze zo close dat ze zichzelf als zusjes omschrijven.
En dus reizen ze af naar Noorwegen, waar ze rust, ruimte en respect hopen te vinden. Maar die rust kunnen ze alvast wegstrepen, want met een budget van slechts 2500 euro de vrouw (“maximaal 6000 samen”) is het krap. Er is nog geen huis, er is nog geen hypotheek en ook geen werk. Ze zijn bereid om alles aan te pakken, want dat kleine spaarpotje, daar zijn ze met een week of zes doorheen verwachten ze.
Zo gaan ze vol goede moed van Harderwijk naar Lillesand, ergens in het zuiden van Noorwegen. Ze komen aan in een dik pak sneeuw. Vervelend alleen dat ze op vierseizoenenbanden staan. Hun auto glijdt en glibbert over de heuvels en hun kersverse huisbaas – ze hebben een ruime bovenverdieping gevonden voor slechts 500 euro per maand – kijkt hoofdschuddend toe. Winterbanden kosten al gauw 1000 euro en daar hadden ze niet bij stilgestaan. Kove de huisbaas biedt aan om de auto naar het huis te rijden en dat aanbod nemen ze dankbaar aan. Anne-Marie: “Emancipatie vind ik wel goed, maar je moet het ook niet overdrijven.”
En dan moeten de spullen uit Nederland nog komen. Die worden door vrienden met een verhuiswagen gebracht. Maar het voertuig komt de helling niet op en dus moeten alle 350 bananendozen zonder opschrift naar boven worden gedragen. De dames willen het liefst de boel coördineren vanaf de voordeur, maar daar trappen hun vrienden niet in. “Nu moet je over je schaduw heenstappen en mee sjouwen.”
Daarna volgt de zoektocht naar werk. Dat valt tegen, want de dames worden meer dan eens weggestuurd wegens overgekwalificeerd. Uiteindelijk vinden ze een baan met nuluren-contract, drie dagen in de week als schoonmaker in het hotel bij een dierenpark. Met 15 euro netto per uur geen vetpot. Dat resulteert in karige want loeidure boodschappen – “we delen soms een sinaasappel, twee keer per week” en die hypotheek komt maar niet rond.
Het werk valt ook tegen: er ligt sperma op de wc-pot volgens de dames en vuile luiers in lege pizzadozen. Maar Anne-Marie is pas écht van slag als ze merkt hoe ze door toeristen wordt benaderd: “Dan lach je vriendelijk naar ze en kijken ze je aan alsof je zelf bij het vuil moet.” De tranen springen haar in de ogen.
Het pand dat ze op het oog hadden blijkt te hoog gegrepen, maar hun huisbaas ziet het wel zitten als de dames de onderverdieping opknappen en verhuren. Dan betaalt hij de spullen en doen zij het werk, de toekomstige opbrengst wordt verdeeld. Win- win, toch?
En dan slaat het noodlot toe. De schoonmaakklus verliezen ze ook. Net als ze de wanhoop nabij zijn – “Dan vraag ik me af, had ik wel hierheen moeten komen?” – volgt een wonder. Zeg maar gerust twee wonderen. Babette vindt een werkplek in een plaatselijke pedicurepraktijk en mag het klantenbestand van haar voorganger overnemen.
En Anne-Marie, die nog heeft geprobeerd om bij The Voice of Norway te komen, vindt een klus als zangeres in het dierenpark, hetzelfde waar ze eerst de vuile wc’s schrobden. Van 15 euro per uur gaat ze naar een tarief van 750 euro per optreden. In haar ijsblauwe Sneeuwwitje- jurk is ze intens dankbaar.
En hun geluk zet nóg meer geluk in gang. Er komen vrienden om te proeflogeren, en mond op mondreclame doet de rest. Tevreden drinken de dames een drankje op de goede afloop. Het is duidelijk: ondanks alle tegenslagen hebben ze de juiste beslissing genomen. En je gunt het deze sympathieke daredevils van harte.
Je kijkt Het Roer Om hier terug.