In Over Leven praat zangeres Aysha Meis de Groot (30) met Coen Verbraak over haar mentale problemen. Ze heeft vaak last van donkere gedachten, depressies en worstelt met haar alcoholgebruik.
Triggerwarning: dit artikel gaat over mentale problemen.
Aysha vertelt Coen dat ze zich heeft aangemeld voor therapie om haar te helpen bij die problemen.
Mentale problemen
Mentale problemen zijn de zangeres niet vreemd. Nadat ze haar maag preventief liet verwijderen, omdat ze een groot risico had op maagkanker, brak er ook een moeilijke tijd aan. “Ik ben trots op wat ik heb bereikt nu, vooral op wat mijn lijf heeft doorstaan en dat ik er best sterk weer uitgekomen ben, maar ik ga mentaal gewoon niet zo lekker”, zegt ze eerlijk tegen Coen. Hij vraagt of ze kampt met depressies. “Ja, enorm.”
“Ik zit ook aan de antidepressiva en heb mij sinds kort weer aangemeld”, zegt Aysha. “Te beginnen bij een verslavingskliniek om van het drinken af te komen. Ik drink veel te veel. Dusdanig te veel dat ik niet bij de andere therapeut behandeld mag worden als ik niet het drinken onder controle krijg.” Ze is blij met haar partner. “Die steunt me in alles en oordeelt nooit.”
“Hij is echt fantastisch. Ik mag echt vallen en dan helpt hij me weer opstaan. Dan hebben we een goed gesprek, dan schaam ik me kapot en dan is hij nog steeds lief. Maar het is voor hem natuurlijk ook heel zwaar. Als ik echt te veel gedronken heb, dan zie ik de zin van het leven niet meer in.” Coen vraagt wat er dan gebeurt in het hoofd van Aysha. “Ik ben sowieso zelfkritisch, maar ook merk ik dat er een bepaalde vorm van wanhoop is. Toekomstangst, of zo.”
Rationeel
De zangeres kan er meestal wel met haar partner of goede vriendinnen over praten. “Maar als dat niet zo is, moet ik uitkijken. Het zijn nooit daden geweest of pogingen geweest, maar ik heb er wel regelmatig niet willen zijn.” Coen ziet dat dit tegenover haar maagverwijdering lijkt te staan. “Je liet iets heel ingrijpends doen, omdat je niet dood wilde. Of is dat veel te rationeel gedacht?”
Aysha kan daar wel om lachen. “Ik kan het niet maken om er nu uit te stappen, dat is echt super lullig voor die artsen die zo hun best hebben gedaan.” Rationeel denken lijkt haar in dat geval niet slecht. Ze is er trots op dat ze om hulp heeft gevraagd en voelt zich door erover te praten ook lichter. Ze heeft een tip voor mensen die ook met depressies kampen. “De grootste valkuil is denken: ‘Het zou niemand iets doen.'”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.