De avondklok zorgt op veel plekken voor ongeregeldheden. Onder meer in Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Helmond, Arnhem, Apeldoorn en Stein kregen demonstranten het aan de stok met de politie.
Op verschillende plekken is de ME ingezet.
Ziekenhuis
In Enschede belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST), ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerder niet gelukt, maar ze noemt het “verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis.”
#Rellen tegen de #avondklok in Enschede. Te TRIEST voor woorden!🤦♂️ O.a. het vernielen van de glazenpui van de Jamin: daarmee laat je écht je solidariteit zien in richting van winkeliers. Of nee… toch niet. Dit heeft NIKS te maken met kritiek op het beleid; doelbewust rellen. pic.twitter.com/Wu3ncwVatN
In Roermond probeerden relschoppers, in zwart gekleed, vergeefs in te breken in een winkelcentrum door met winkelwagentjes op de glazen pui te beuken. Op meerdere plekken werd vuurwerk afgestoken en dingen vernield.
Burgeroorlog
Eerder op de dag hielden demonstranten al huis op Eindhoven Centraal en werd in die plaats een vestiging van Jumbo geplunderd. Tot 21.00 uur werden er 55 mensen opgepakt. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is boos en verdrietig.
“Mijn stad huilt en ik ook. Als we zo doorgaan, zijn we op weg naar een burgeroorlog”, zei hij tegen de NOS.
Zondagavond werd in onder meer Tilburg en in Almelo een noodbevel afgekondigd. Het geeft de politie extra bevoegdheden om er voor te zorgen dat mensen niet op straat zijn.
In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto’s na een oproep via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd ook veel vuurwerk afgestoken. Ook in Breda en Oosterhout was het onrustig.
Den Haag
In de Haagse Schilderswijk werd brand gesticht. In de Hobbemastraat was een grote groep aanwezig, zegt een politiewoordvoerder. Een motoragent moest vluchten. De ME werd ingezet om de openbare orde te herstellen.
De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus. Het is de bedoeling dat de avondklok tot 9 februari duurt. “Zodra het weer kan, gaat de avondklok meteen weer in de prullenbak”, aldus premier Rutte.