Het is een ingrijpende maatregel, maar nog steeds een serieuze optie: de avondklok. Het kabinet praat deze week verder over de eventuele invoering daarvan.
Dat melden ingewijden na het overleg zondag in het Catshuis.
Goed gesprek
Een deel van het demissionaire kabinet werd daar bijgepraat door het OMT en RIVM. Het was een “goed overleg” in de officiële ambtswoning van de premier is te horen, maar het is nog niet helemaal rond. Er zal de “komende dagen” verder over worden gesproken.
De avondklok ligt zeer gevoelig. Maar door onder meer de voortdurend hoge besmettingsaantallen en de komst van de Britse variant lijkt er wat meer begrip voor de mogelijke invoering te ontstaan.
Tegen
De Tweede Kamer sprak zich eerder uit tegen een avondklok. Ook in de coalitiepartijen ligt het moeilijk. Vooral D66 keerde zich tegen invoering van wat premier Mark Rutte eerder een “zeer ingrijpende maatregel” noemde.
In het Catshuis is verder gesproken over de steunpakketten voor het bedrijfsleven en de vervroegde opening van de basisscholen en kinderopvang. Dat laatste gaat na advies van het OMT niet door. Ze blijven dicht tot 8 februari, meldde minister Arie Slob (Onderwijs).
Burgemeesters
De eventuele instelling van een avondklok ligt maandagavond ook opnieuw op tafel bij het Veiligheidsberaad.
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio spreken met justitieminister Ferd Grapperhaus als vertegenwoordiger van het kabinet over nieuwe argumenten om de avondklok in te voeren. Vorige week heeft het kabinet om een advies daarover gevraagd van het OMT.