De Canadese Margaret Atwood, auteur van het boek ‘The Handmaid’s Tale’, is te gast bij Twan Huys in ‘College Tour’. De 81-jarige auteur vertelt over haar boek, haar leven en haar onlangs overleden partner.
Auteur 'The Handmaid's Tale' Margaret Atwood openhartig over leven in 'College Tour'
Het is de eerste reis die Atwood heeft gemaakt in twee jaar. “Wat is een vliegtuig ook alweer?”, grapt ze wanneer ze naast Twan Huys plaatsneemt in Paradiso.
Studeren aan Hardvard
In de jaren ’60 studeerde Atwood aan de Universiteit Harvard in Bristol. In die tijd waren niet alle vrouwen welkom in alle universiteitsgebouwen. “De plek waar ik het liefst heen wilde, de Lamont Library, met allemaal hedendaagse poëzie, was alleen toegankelijk voor mannen”, vertelt ze. Ze kon alleen boeken halen door op te vragen welke ze wilde hebben.
Twan Huys snapt niet waarom dat in die tijd zo was. “Ik heb de regels niet bedacht, schat”, lacht Atwood. “Ik weet niet wat de reden was. Het was waarschijnlijk omdat het voor te veel afleiding zou zorgen.” Gelukkig was de grotere bibliotheek wel openbaar. “Daar kon ik lezen over hekserij en demonen.”
Succes
Atwoods grootste succes is het boek The Handmaid’s Tale. Wereldwijd zijn er zo’n acht miljoen exemplaren verkocht. Ook de gelijknamige serie is een enorm succes. Ze vond het niet moeilijk om het boek te schrijven. “Het ging heel snel. Het begon allemaal in 1981”, begint ze haar verhaal over het ontstaan van het boek.
In die tijd probeerden mensen de vrouwenrechten in te perken in Amerika. Atwood vertelt dat dát is waar het boek over gaat. “Het is een letterlijke weergave van wat zij beweren om te zien wat ze werkelijk zouden doen. Ik denk niet dat je die kleding zou krijgen”, doelt ze op het karakteristieke rode gewaad en witte kap, “maar een deel zou wel gebeuren.”
Internet
Als ze het boek nu zou schrijven, zou het niet heel anders zijn. “De onderwerpen zijn het hetzelfde, en dat is nog verergerd door het internet. Als iemand vroeger gewelddadige ideeën had, dacht hij dat hij de enige was. Nu kunnen ze andere mensen vinden op het internet.” Ze vormen volgens Atwood terroristische organisaties.
“Maar zo worden ze niet genoemd”, zegt ze. “Omdat vrouwen het doelwit zijn.” Daarom zou ze het internet in het boek opnemen als ze het vandaag de dag zou schrijven. “Dat zou wel moeten, want het bestaat.” Toch is ze optimistisch over de toekomst, anders zou ze haar bed niet uitkomen.
Reizen
Atwoods partner Greame is kortgeleden overleden. Hij leed aan dementie, maar hield erg van reizen. “Zijn grootste wens was om de aarde te verlaten, terwijl hij nog zichzelf was. En zo is het gegaan”, vertelt Atwood. Ze hebben plekken die hij nog eens wilde bezoeken, nog bezocht voor zijn dood.
Als Twan Huys een video laat zien waarin vrienden vertellen over de relatie tussen Greame en Atwood, wordt ze even emotioneel. Twee dagen na de boekpresentatie van haar nieuwste boek De testamenten, overleed hij in Londen. “Het is gegaan zoals hij het wilde.”
In het interview verklapt Atwood dat ze op het moment aan het werk is aan een nieuw boek, maar ze kan er nog niet veel over loslaten.
'Handmaid's Tale'-auteur verklapt: 'Ik werk inderdaad aan een nieuw boek'Lees ookWil jij het hele interview met Margaret Atwood zien? Kijk College Tour dan hier terug.