Vanaf 2 augustus hebben ouders recht op negen weken ouderschapsverlof. Kersverse ouders krijgen in deze periode 70 procent van het dagloon vergoed.
Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken aan de Eerste en Tweede Kamer.
Ouderschapsverlof
Het vorige kabinet had al plannen voor betaald ouderschapsverlof. Destijds leek het echter om een vergoeding van 50 procent van het dagloon te gaan. De Eerste Kamer eiste daarop een hogere vergoeding.
Van Gennip laat aan RTL Nieuws weten dat het betaald ouderschapsverlof jonge vaders en moeders onder andere moet helpen om werk en zorg te combineren. “Vaak neemt de kostwinner weinig verlof op en neemt degene die minder werkt veel verlof op. Dat is meestal de moeder.” En dat wil Van Gennip meer in balans brengen.
De minister is er daarbij van overtuigd dat het mes aan twee kanten snijdt. “Zo krijgen jonge moeders namelijk een gelijkwaardige kans op de arbeidsmarkt en krijgen jonge vaders de kans een goede band op te bouwen met hun kind.”
Augustus
Ouders die voor 2 augustus een kindje mogen verwelkomen, kunnen ook gebruik maken van de regeling. Deze geldt tot de eerste verjaardag van hun kroost. Het kabinet heeft goede hoop dat de drempel om ouderschapsverlof op te nemen lager wordt, omdat de vergoeding juist hoger wordt.