Artsen en apothekers overtreden de wet om medicijntekorten op te vangen. Zo worden medicijnen die over de datum zijn tóch uitgegeven en worden teruggebrachte medicijnen aan anderen meegegeven.
In Nederland gelden strenge veiligheidseisen voor medicijnen. Overgebleven of geretourneerde medicijnen moeten bijvoorbeeld vernietigd worden, omdat niet met zekerheid is te zeggen of de kwaliteit nog optimaal is. Maar nu artsen en apothekers vaker te maken krijgen met medicijntekorten, nemen ze het niet meer zo nauw met die regels.
‘Nood breekt wet’
“Nood breekt wet”, zegt verslavingsarts Romeo Ashruf in een reactie tegen RTL Nieuws. Ook hij geeft patiënten weleens medicatie mee, die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld. “Als mijn patiënten hun medicijnen niet krijgen, raken ze in paniek. Soms worden ze zelfs suïcidaal.”
Apothekersorganisatie KNMP heeft begrip voor de acties van de apotheker en de arts. Volgens de organisatie zorgt de situatie voor een ‘professioneel dilemma’. Tegelijkertijd benadrukt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie dat er structurele maatregelen nodig zijn om het geneesmiddelentekort aan te pakken.