Vrouwen met hartfalen zouden twee keer minder medicijnen moeten slikken dan mannen, blijkt uit nieuw onderzoek. Beiden reageren heel anders op medicatie, maar dat wordt nu nog (te) weinig onderzocht.
Deze arts legt uit waarom vrouwen minder hartmedicatie nodig hebben dan mannen
Maar gooi niet meteen je hele pillendoos weg, zegt arts-onderzoeker Bernadet Santema (28) van het UMC Groningen tegen LINDA.nl.
Biologische verschillen
Op dit moment is de behandeling van hartfalen voor vrouwen en mannen precies hetzelfde. Net als tachtig procent van alle medicijnen wordt hartfalenmedicatie vooral op mannen getest. Maar de effecten van hartfalenmedicatie op mannen en vrouwen zijn verschillend, blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen. Hoe kan dat? Mogelijk komt dat door biologische verschillen, zegt Santema. “Al is dat niet met zekerheid te zeggen. Vrouwen zijn kleiner, hebben een lager lichaamsgewicht en een hoger vetpercentage. Dat is allemaal van invloed op hoe medicijnen door het lichaam verdeeld worden.”
Lees ook
Annemarie Keizer openhartig over groot litteken op haar buik
Niet zomaar stoppen
Maar ga nu niet plotseling zelf je dosis afbouwen of stoppen, benadrukt Santema. “Ga met vragen naar je arts, want plotseling stoppen kan heel gevaarlijk zijn.” Daarnaast slikken de meeste vrouwen én mannen toch al de helft van de streefdosering. In combinatie met andere medicijnen is het namelijk lastig om tot die hoeveelheid te komen, zegt Santema. “Het is daarom waarschijnlijker dat mannen op dit moment juist een te lage dosering krijgen, in plaats van andersom.”
Bijwerkingen van medicatie
Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van bijwerkingen, vertelt Santema. “Bij hartfalenmedicatie kunnen dit duizelingen, nierproblemen of bijvoorbeeld koude handen en voeten zijn.” Mogelijk hebben vrouwen daar meer last van omdat de dosering voor hen te hoog is, vertelt de arts-onderzoeker. “Maar om daar zeker van te zijn, moet er eerst meer onderzoek worden gedaan”, zegt Santema. “Heb je klachten, stap dan naar de huisarts of de cardioloog.”
Lees ook
Michelle (26) kreeg een hartstilstand nadat ze q-koorts opliep op een kinderboerderij
Een nieuwe standaard
Misschien moeten vrouwen ook bij andere aandoeningen een lagere dosering krijgen, zegt de arts-onderzoeker. “We willen daarom andere onderzoekers aanmoedigen ook meer onderzoek te doen naar de effecten op vrouwen.” Eén onderzoek zal ook de richtlijnen voor hartfalenmedicatie niet veranderen, weet Santema. “We hopen vooral dat we naar een nieuwe standaard gaan waarin bij het testen van medicijnen de onderzoekspopulatie altijd voor de helft uit vrouwen bestaat.”