Voor Stefan voelde het ‘volkomen logisch’ om hulp te bieden na het zware treinongeluk in Voorschoten. De specialist ouderengeneeskunde woont vlak bij de plek waar twee treinen in botsing kwamen met een bouwkraan.
Arts uit Voorschoten: gevoel zei dat ik hulp moest bieden na treinongeluk
Hij keek slachtoffers na die lichtgewond waren geraakt.
Treinongeluk
“Als er zoiets gebeurt, wil je als arts helpen”, zegt hij in een reactie aan het ANP. “Het zag er dusdanig ernstig uit, dat ik de hulpdiensten gevraagd heb of ik wat kon betekenen. Een van hen vroeg me of ik bij de lichtgewonden wilde gaan kijken die bij mijn achterburen waren opgevangen.” De meesten hadden volgens hem geen ernstig letsel.
De specialist ouderengeneeskunde heeft een paar mensen nagekeken en enkele medische handelingen kunnen verrichten. “Maar het mag geen naam hebben, hoor”, zegt hij over zijn assistentie. “De mensen zijn erna nog nagekeken door een ambulancemedewerker en iemand van het Rode Kruis.”
Harde klappen
In de nacht van maandag op dinsdag werd hij wakker van traumahelikopters en sirenes. “Het waren er zoveel dat ik toch even poolshoogte wilde nemen. Mijn vrouw had twee harde klappen gehoord en zei gelijk al dat ze dacht aan een ontspoorde trein. Toen ik bij de plek van het ongeluk aankwam zag ik mensen uit de passagierstrein komen die naast de rails terecht was gekomen.” Over de toestand van de slachtoffers kan hij weinig zeggen. “Maar velen waren totaal in shock.”
Dat burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten hem tijdens de persconferentie expliciet bedankte voor zijn hulp na het treinongeluk, vindt hij ongemakkelijk. “Het is net alsof ik een heldendaad heb verricht. Als ik niks had gedaan, waren die mensen ook geholpen, alleen wat later.”
Koning bezoekt plek van treinongeluk in Voorschoten: 'Je wordt er stil van'Lees ookGoederentrein
Het treinongeluk gebeurde rond half vier dinsdagochtend, toen een goederentrein die bij Voorschoten bovenop een bouwkraan botste, die op het spoor stond. Vervolgens ontspoorde een andere trein, een intercity, doordat de kraan of brokstukken daarvan op het spoor terechtkwamen. Daardoor belandde het treinstel gedeeltelijk in het weiland ernaast.
Bij het ongeluk viel één dode, een medewerker van bouwbedrijf BAM, van wie de bouwkraan was. Ook raakten tientallen mensen gewond. De NS gaat er vanuit dat het nog minstens een week duurt voordat er tussen Leiden en Den Haag weer treinen kunnen rijden. Tot die tijd zet de NS bussen in. De reistijd is ongeveer een half uur langer dan normaal.
Trein ontspoort bij Voorschoten: een dode en meerdere zwaargewondenLees ook