Van de ene op de andere dag veranderde de Nederlandse Ans Boersma van journalist tot verdachte in een terrorismezaak. Ze is haar woonplaats in Turkije uitgezet en haar inkomen kwijtgeraakt.
Sommige media schilderde Boersma af als een naïeve jonge vrouw die gevallen zou zijn voor het toneelstukje van een Syriër, haar inmiddels ex-vriend Aziz, die in Nederland vastzit als terreurgedachte. Ze zou hem hebben geholpen met het regelen van valse papieren. Boersma verdedigt haar ex. “Tegen mij zei hij dat zich altijd verzette tegen het beleid van Assad”, verklaart ze. Critici menen dat Aziz een zwaardere jongen is dan hij, maar vooral Boersma zegt.
Ontmoeting
De journalist beschrijft hoe ze haar ex heeft leren kennen, tijdens een persreis in Istanboel, in 2013. Dat was een heel toevallige ontmoeting. “We kwamen naast elkaar te zitten in de bus en we raakten aan de praat. We hadden meteen een klik. Hij was op dat moment de typische Syriër in Istanboel. Hij werkte, zat op Engelse en Turkse taalles, en probeerde wat van zijn leven te maken.”
Rechtszaak
Boersma neemt Turkije niets kwalijk. Wie ze wel wat kwalijk neemt, is het Openbaar Ministerie (OM). Ze spant dan ook een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat, omdat haar droom van een leven in Istanboel haar is ontnomen. “Ik weet niet wie, maar ik pak ze wel allemaal terug”, verklaart Boersma. Het OM heeft ervoor gekozen gevoelige informatie over Boersma te delen met Turkije. Volgens haar advocaat, Marq Wijngaarden, was daarvoor geen noodzaak.
Als het haar lukt om terug te gaan naar Turkije, weet Boersma al wat ze gaat doen: alle redacties een mailtje sturen waarin ze hen op de hoogte brengt van haar terugkeer. “Ik denk wel dat ze mijn naam zullen herkennen, dat scheelt dan al. Daar heb ik wel vertrouwen in. Mijn journalistieke imago is beschadigd. Terwijl mijn relatie met mijn ex uit het verleden nooit mijn professie van journalist in de weg heeft gestaan.”