In het EO-programma Handen aan de couveuse volgt presentatrice Anne-Mar Zwart de afdeling neonatologie in het Erasmus MC Rotterdam.
Aan LINDA. vertelt de presentatrice hoe ze terugkijkt op het maakproces.
In het EO-programma Handen aan de couveuse volgt presentatrice Anne-Mar Zwart de afdeling neonatologie in het Erasmus MC Rotterdam.
Aan LINDA. vertelt de presentatrice hoe ze terugkijkt op het maakproces.
Vanavond is de eerste aflevering van het tweede seizoen van Handen aan de couveuse te zien. Presentatrice Anne-Mar Zwart heeft de draaidagen als “heel mooi en heel intens” ervaren. “Het ging weer alle kanten op”, vertelt ze. “Het komt weleens voor dat mijn team en ik er ’s nachts niet van konden slapen.” Op de neonatologie van het Erasmus MC Rotterdam volgt Zwart met een klein team ouders van premature baby’s.
“Ik denk dat we dit seizoen een nog realistischer beeld kunnen laten zien”, gaat ze verder. “Sommige fragmenten kunnen heel pittig zijn om naar te kijken. Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn. Ik dacht vaak: je zal dit maar op je bord krijgen, ik zou helemaal instorten. En toch heb ik ervaren hoe krachtig deze ouders zijn.”
Door wat Zwart te zien krijgt tijdens de opnames, is ze extra bewust en dankbaar voor de gezondheid van haar eigen kinderen. Haar zoon Fender (3,5) werd op 8 juli broer van dochter Flore. “Het gaat gelukkig heel goed. Ze is gezond en de bevalling is goed gegaan. Fender is een ontzettend trots broer, hij is nog het meest enthousiast van iedereen.”
Dat een zwangerschap een kwetsbaar proces is, heeft Zwart ervaren tijdens de zwangerschap van Fender. “Tijdens de zwangerschap zat er een bloedvat voor de uitgang. Er was een kans dat die zou scheuren bij het breken van mijn vliezen. Door middel van een keizersnede was dat te voorkomen, als dat vat zou scheuren is er een kans dat het kindje vrijwel direct overlijdt.”
Fender zou daarom met een keizersnede ter wereld komen, “maar met 35 weken braken mijn vliezen en werd hij toch via de natuurlijke weg geboren. Hoewel het niet vergelijkbaar is met de premature baby’s in het programma, heb ik toch ervaren hoe stressvol een vroege bevalling kan zijn. Ik voelde me schuldig omdat het enige wat ik kon doen, was proberen de baby zo lang mogelijk binnen te houden en dat is niet gelukt.”
Baby Sanne uit 'Handen Aan De Couveuse' wordt geboren met gat in middenrif: 'Heel zeldzame aandoening'Lees ookMet Fender is het goedgekomen, hij hoefde niet in een couveuse, zoals de baby’s op de afdeling. “Ik weet natuurlijk niet precies hoe het is om een baby van 24 weken op zo’n afdeling te hebben liggen”, gaat Zwart verder. “Maar het moedergevoel ken ik wel. Een pasgeboren kind is dan het allerbelangrijkste op de wereld. Voor artsen is het ontzettend lastig om perspectief en houvast te geven. Dat kunnen ze gewoonweg niet, een baby is zo ontzettend kwetsbaar. Vandaag gaat het goed, maar morgen misschien niet. Of andersom: vandaag gaat het niet goed, maar morgen misschien wel.”
Het maakproces bracht daardoor ook lastige momenten met zich mee. Het team waarmee Zwart samenwerkt bereidt het programma goed voor; ze weten wat er op de afdeling speelt, welke baby’s er liggen en wat hun verhalen zijn. Maar verder is het vooral meelopen en kijken wat de dag brengt. “Dit is geen programma waarin ik als presentator iemand kom interviewen. Nee, ik ben een maker en die rol voelt heel prettig.”
Samen met een redacteur, regisseur en cameravrouw maakt Zwart de afleveringen. Het team kwam soms voor lastige situaties te staan, ook al ligt juist daar hun kracht. “Ik ben ontzettend trots op mijn team en de producent, omdat we altijd meteen afstand namen zodra iets niet goed of gepast voelde. Daar ben ik dankbaar voor, ik heb daar nooit een discussie over hoeven voeren. Ook al waren we televisie aan het maken, het welzijn van de ouders stond altijd voorop.”
Zwart vervolgt: “Als ik dan de neonatologie intensive care unit (NICU) opliep, had ik alle informatie in mijn achterhoofd: hoeveel gram de baby woog, hoe spannend de komende tijd zou worden, wat er allemaal op de loer lag. Maar wat me het meest raakte, waren vaak die twee gebogen ruggen van de ouders, de vader en moeder, die op krukjes naast de couveuse zaten. Die liefde, die toewijding, zorg, spanning en onzekerheid – ik voelde het bijna door die gebogen ruggen heen.”
Volgens de presentatrice maakt het programma grote impact en is het ontzettend belangrijk om te laten zien hoe kwetsbaar situaties op deze afdeling zijn. “Ik dacht vaak: wie ben ik om in zo’n precaire situatie te mogen stappen? Ja, we maken een programma, maar ik ben zo dankbaar dat we in zo’n moeilijke periode even deel mochten uitmaken van het leven van de ouders. En ik ben ook ontzettend dankbaar voor het personeel, dat we er altijd mochten zijn.”
Handen aan de couveuse is vanavond om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO1.
Verpleegster legt vroeggeboren tweeling toch bij elkaar in couveuse en dat redt hun levenLees ook