Dat alchoholgebruik niet goed is voor je lever, is algemeen bekend. Maar negentig procent van de Nederlanders weet niet dat overmatig drinken kan leiden tot borstkanker.
Oncologisch chirurg Marjolein de Jong geeft in NRC tekst en uitleg.
Grote gevolgen
Een goed glas wijn na een lange werkdag, of een flute champagne om het weekend in te luiden: kan geen kwaad, zou je zeggen. Toch kan alcoholconsumptie grote gevolgen hebben. In 2016 kregen in Nederland zeventienduizend vrouwen borstkanker. In duizend van deze gevallen hing die diagnose nauw samen met alcoholgebruik.
Link met borstkanker
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert hoogstens één glas alcohol per dag te drinken, maar liever nog helemaal niets. Drinken verhoogt ook de kans op andere kankervormen. “Iedereen kent het gevaar van roken, maar hoe het precies zit met alcohol is nog vrij onbekend. Ik hoor nog veel te vaak ‘O? Is dat zo?’ als de link met drinken en borstkanker ter sprake komt”, aldus De Jong.
Verhoogd risico
Vijf tot vijftien gram alcohol per dag (ongeveer een glas) verhoogt het risico op borstkanker met zes procent, blijkt uit verschillende studies. Aan de andere kant: wanneer je stopt of flink mindert met alcohol drinken, levert dat snel winst op. Het oestrogeenniveau daalt dan snel.
Oorzaken
Natuurlijk spelen in veel gevallen ook andere factoren een rol, benadrukt de oncologisch chirurg. Pech, of genetische aanleg kunnen uiteraard ook de oorzaak zijn.