De dood van een Amerikaanse zwarte man, George Floyd (46), zorgt voor veel ophef. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland haalt Floyds noodlottige einde een hoop woede en onbegrip naar boven.
Wat is er precies aan de hand?
De dood van een Amerikaanse zwarte man, George Floyd (46), zorgt voor veel ophef. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland haalt Floyds noodlottige einde een hoop woede en onbegrip naar boven.
Wat is er precies aan de hand?
In Minneapolis, Minnesota krijgen agenten maandagavond 25 mei een melding dat iemand verdacht wordt van betalen met nepgeld, waarna ze de 46-jarige George Floyd in zijn auto aantreffen. De ongewapende zwarte man stapt uit en er ontstaat een worsteling met de politie.
Darnella Frazier, een voorbijganger, filmt het incident (zie onderstaande video). Op de schokkende beelden is te zien hoe een van de agenten, een witte man, na de worsteling zijn knie minutenlang in Floyds nek drukt. Hoewel Floyd herhaaldelijk aangeeft niet te kunnen ademen, wordt niet naar hem geluisterd. Een ambulance brengt hem uiteindelijk naar het ziekenhuis, maar dan is hij al overleden, zo is gebleken uit een tweede autopsie.
Het is het zoveelste incident in de afgelopen jaren waarbij een zwarte Amerikaan onder dubieuze omstandigheden sterft door toedoen van witte agenten. De opeenstapeling van incidenten leidde de afgelopen jaren tot de Black Lives Matter-beweging.
Let op: deze beelden zijn schokkend.
Video: Darnella Frazier via KameraOne.
Lees ook
Wat is en gaat er mis bij rellen in Ferguson?
Frazier plaatst de video nog dezelfde dag op haar Facebook, waarna deze als een lopend vuurtje wordt gedeeld. De beelden zorgen direct voor grote ophef. Duizenden demonstranten komen dinsdag in Minneapolis op de been, wat in de avond tot botsingen met de politie leidt. Volgens lokale media zetten agenten traangas in en schieten ze met rubberkogels.
Toch houdt dat de demonstranten niet tegen. De protesten worden alleen maar grootschaliger. Tal van winkels in het zuidoosten van de stad worden geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau wordt belaagd door een woedende menigte. Burgemeester Jacob Frey heeft de hulp ingeroepen van de federale autoriteiten om met militairen de orde te herstellen.
De plundering van een winkel in Minneapolis.
Video: KameraOne.
Later ontstaan er ook protesten in Memphis en Los Angeles. Zeker twee betogers worden daar gearresteerd. Donderdag maakt Amerikaanse media bekend dat een man tijdens de protesten is overleden. Het gaat waarschijnlijk om een plunderaar die door de eigenaar van een winkel is neergeschoten.
En na die protesten gaat het hard: over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Op 1 juni gaan er ook mensen in Amsterdam en Maastricht de straat op, waarbij er in de hoofdstad meer dan vijfduizend aanwezigen zijn. Op de grond staan kruizen waarop publiek moet staan zodat ze afstand van elkaar kunnen houden, maar dat is door de drukte lastig. Burgemeester Femke Halsema kan rekenen op een flinke bak kritiek.
Lees ook
Vriendin dodelijk slachtoffer politie-incident deelt schokkende video
Tekst gaat verder onder de foto’s.
In een persconferentie op dinsdag, de dag na Floyds overlijden, spreekt burgemeester Frey zich duidelijk uit. “Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn. Vijf minuten hebben we gekeken hoe een witte politieagent zijn knie in de nek van een zwarte man drukte. Vijf minuten. Als je iemand om hulp hoort roepen, moet je helpen. Hij had niet mogen sterven. Wat we zagen was vreselijk en volledig gestoord.” Niet veel later maakt hij bekend dat de vier agenten die betrokken waren bij de arrestatie, zijn ontslagen.
Woensdag roept Frey justitie op de politieman die zijn knie minutenlang op Floyds nek hield, in staat van beschuldiging te stellen. “Waarom zit de man die George Floyd vermoordde niet in de cel? Als u of ik dit had gedaan, zaten we nu achter de tralies.” President Donald Trump heeft inmiddels laten weten dat het ministerie van Justitie een onderzoek is gestart. Het onderzoek heeft volgens justitie “de hoogste prioriteit”.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Lees ook
Agente (VS) die zwarte man doodschoot aangeklaagd voor doodslag
Veel Amerikaanse sterren sluiten zich aan bij de Black Lives Matter-beweging. Bokslegende Floyd Mayweather besluit zelfs om Floyds begrafenis te betalen. LeBron James, een van de grootste sterren van de NBA, plaatst op Instagram een oude foto waarop hij een zwart T-shirt draagt met de opdruk ‘I can’t breathe’. ‘Nog steeds’, schrijft de basketballer van Los Angeles Lakers erbij. Ook Eric Garner, een eveneens zwarte man die in 2014 overleed, zei destijds herhaaldelijk dat hij geen lucht kreeg toen hij door een agent in een wurggreep werd genomen.
Ook sterren als Naomi Campbell, Snoop Dog, Madonna, Kim Kardashian en Demi Lovato spreken zich op social media uit over de kwestie.
Tekst gaat verder onder de posts.
https://www.instagram.com/p/CAsswn-gbwe/
I don’t have the words. I’m sick and tired of this, tired of being sad about our people dying needlessly. Harassed and humiliated in these challenging times, I thought we could come to together, but it seems like this Coronavirus has bought out more racism in a major way. pic.twitter.com/vZpNHm9Zco
— Naomi Campbell (@NaomiCampbell) May 27, 2020
https://www.instagram.com/p/CAqsmwqn4AF/
Let op: deze beelden zijn schokkend.
https://www.instagram.com/p/CAqck3NByaT/
💔 #JusticeForGeorgeFloyd pic.twitter.com/cFazgClwNe
— Kim Kardashian (@KimKardashian) May 27, 2020
https://www.instagram.com/p/CArIozMBycj/
Lees ook
Shanice van de Sanden: ‘We moeten statement maken tegen racisme in voetbal’
De consternatie heeft ook de Nederlandse sterren bereikt. Onder anderen actrice Halina Reijn, zangeres Glennis Grace, politicus Sylvana Simons en rapper Akwasi spreken zich uit in indrukwekkende posts.
https://www.instagram.com/p/CAs9YxTlg1z/
https://www.instagram.com/p/CAuhEBbDDVK/
https://www.instagram.com/p/CAuiHRDJh-s/
https://www.instagram.com/p/CAs2UydF_OO/