Duitsland wil de inenting tegen mazelen verplichten en ook in ons land wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verplicht vaccineren. Maar is dat wel zo’n goed idee?
We zetten een aantal voor- en tegenargumenten op een rij.
Duitsland wil de inenting tegen mazelen verplichten en ook in ons land wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verplicht vaccineren. Maar is dat wel zo’n goed idee?
We zetten een aantal voor- en tegenargumenten op een rij.
In Nederland kunnen kinderen als zij veertien maanden zijn de zogeheten BMR-prik krijgen, een vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Maar steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen niet te vaccineren. De afgelopen jaren zakte de vaccinatiegraad iets onder de aanbevolen 95 procent.
In verschillende Europese landen geldt een vaccinatieplicht. Zo zijn Belgen verplicht zich in te enten tegen polio en moeten alle Fransen een prik halen tegen polio, difterie en tetanus. Het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu) onderzoekt nu of het mogelijk is in Nederland een vaccinatieplicht in te voeren voor mazelen.
Voorstanders van deze maatregel vinden dat een verplichting gerechtvaardigd is, omdat het om een dodelijke infectieziekte gaat. “In de eerste zes maanden van 2018 raakten in Europa zo’n 41.000 mensen besmet, van wie er zeker 37 aan de ziekte zijn overleden”, zegt kinderarts Karóly Illy tegen de NOS.
Lees ook
Kabinet gaat vaccinatieweigeraars uitnodigen voor gesprek
Voorstanders beargumenteren daarbij dat vaccinatie-weigeraars niet alleen hun eigen kinderen risico’s laten lopen, maar ook andere kinderen, die vanwege hun leeftijd of lage weerstand niet zijn ingeënt. “De overheid heeft de plicht kwetsbare burgers te beschermen en nu vrijwillige programma’s niet langer volstaan, zijn meer verplichtende maatregelen proportioneel en gerechtvaardigd”, betogen Roland Pierik en hoogleraar filosofie Marcel Verweij in de Volkskrant.
Tegenstanders zijn niet zozeer tegen vaccineren, maar wel tegen een verplichting. “Hoe tragisch de nieuwe epidemieën ook zijn, toch wil ik nogmaals pleiten voor het recht je belachelijk onwetenschappelijk te gedragen”, schrijft columnist Rosanne Hertzberger in NRC. Niet vaccineren is volgens haar ‘een stomme beslissing, maar geen reden mensen te dwingen zicht rationeler te gedragen’.
Lees ook
Klaas Dijkhoff pent pittig pleidooi neer voor ‘geniale vondst die vaccinatie heet’
Louise Gunning, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad, is het met haar eens.
Informatie inschatten is een belangrijke vaardigheid voor jonge ouders bij het maken van keuzes die het welzijn van hun kind beïnvloeden. Door vaccinaties te verplichten, neem je dat leerproces weg, vindt Gunning. “Op lange termijn hebben we meer baat bij ouders die weten waarom vaccinatie belangrijk is”, zegt ze in NRC.