De brute moordaanslag op de Franse leraar Samuel Paty is al dagen in het nieuws en leidt tot grote verontwaardiging. Wat is er precies gebeurd?
Alles op een rij wat tot nu bekend is.
De brute moordaanslag op de Franse leraar Samuel Paty is al dagen in het nieuws en leidt tot grote verontwaardiging. Wat is er precies gebeurd?
Alles op een rij wat tot nu bekend is.
Samuel Paty (47) gaf les in geschiedenis en aardrijkskunde op een middelbare school in Conflans-Sainte-Honorine, een voorstad van Parijs. Tijdens een van zijn lessen over vrijheid van expressie liet hij beledigende cartoons over de profeet Mohammed zien. De les gaf hij al een aantal jaren zonder problemen, maar werd hem deze keer niet in dank afgenomen. De vader van een islamitisch meisje uit Paty’s klas postte na de les woedende filmpjes op social media. De school probeerde de ontstane ophef te sussen met een ouderavond, maar dit bleek niet voldoende. Enkele dagen later werd Paty neergestoken en onthoofd.
De dader is een achttienjarige Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst, die zijn daad op social media rechtvaardigde als jihadist. Na de aanslag werd hij door de politie doodgeschoten.
Paty stond niet bekend als een provocerende docent. Zo meldt NOS dat ouders van andere leerlingen goed over hem spraken; hij introduceerde zijn cartoon-les altijd respectvol en bood vooraf de mogelijkheid om het lokaal te verlaten. Een leerling van Paty beschrijft hem als een bevlogen leraar. “Hij ging helemaal voor zijn werk, hij wilde ons echt iets leren.”
Een foto van Paty tijdens een van de demonstraties dit weekend. Beeld: ANP
De dader heeft geen directe link met Paty, maar zou gereageerd hebben op de oproep van een bekende islamitische militant. Die zou, naar aanleiding van de filmpjes van de boze vader, hebben aangedrongen op de moordaanslag. Dat meldt Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, maandag. “Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen deze leraar afgekondigd.”
Momenteel zijn er meerdere onderzoeken gaande. Daarnaast lopen er tachtig onderzoeken naar online haatzaaiende uitlatingen in Frankrijk. Men kijkt of sommige groepen verboden moeten worden vanwege het oproepen tot haat en geweld.
De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een islamitische terreuraanslag en meldt dat het land achter alle leraren in het land staat. Macron kondigde vrijdagavond al aan dat Frankrijk “snel en met autoriteit” zal reageren. Tot nu resulteerde dat in vijftien arrestaties, waaronder familieleden van de dader en leerlingen uit de klas van Paty. De schoolkinderen zouden tegen een financiële vergoeding op verzoek van de Tsjetsjeense dader Paty hebben aangewezen. Daarnaast schroeft Macron de beveiliging van scholen op tijdens de herfstvakantie, die nog tot begin november duurt.
In verschillende Franse steden gingen afgelopen weekend duizenden mensen de straat op om de leraar te herdenken en te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting. In Parijs verzamelde de menigte zich op het Place de la République, waar de aanwezigen het chanson ‘Adieu monsieur le professeur’ ten gehore brachten. Dat luidt: “Dag professor, we zullen je nooit vergeten. Diep in ons hart staan deze woorden met krijt geschreven. We geven je deze bloemen als blijk van onze liefde. We zullen je nooit vergeten.”
Ook komt de leus ‘Je suis prof’ vaak voorbij op protestborden, een variant op het ‘Je suis Charlie’ dat het internet overging na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in 2015. Woensdag organiseert Frankrijk een officiële herdenking voor de onthoofde leraar. Hier zijn verder nog geen details over bekend.
Lees ook
Hoofdverdachte van steekpartij kantoor Charlie Hebdo bekent