De Amerikaanse turner Simone Biles won dit weekend de Amerikaanse kampioenschappen meerkamp (voor de zesde keer) én ging viral met twee nog nooit eerder vertoonde sprongen.
Wie is dit supertalent?
De Amerikaanse turner Simone Biles won dit weekend de Amerikaanse kampioenschappen meerkamp (voor de zesde keer) én ging viral met twee nog nooit eerder vertoonde sprongen.
Wie is dit supertalent?
Door voor de zesde keer de beste meerkampster van de Verenigde Staten te worden, evenaarde Biles een oud record. Turner Clara Schroth-Lomady was de enige die eerder zes keer op rij Amerikaans kampioene werd. Ze deed dat in de jaren 40 en 50. En dat record is altijd blijven staan. Tot nu.
Biles liet tijdens de Amerikaanse kampioenschappen een bijzondere sprong zien op het onderdeel vloer. Ze deed een ’triple-double’: een dubbele salto met een drievoudige schroef. Bekijk hierboven de video van haar oefening, de sprong is te zien op 0.20 seconden.
En ook bij het onderdeel balk maakte Biles indruk. Daar deed ze twee salto’s en twee schroeven achter elkaar als afsprong. Ook die sprong is nog nooit eerder gedaan door een turner in een officiële wedstrijd. En dat alles terwijl Simone Biles nog maar 22 jaar oud is.
Had to do a double-double take 👀@Simone_Biles is the first person in HISTORY to perform a double-double dismount on beam 🤯#USGymChamps pic.twitter.com/c5h7GkC3p2
— Team USA (@TeamUSA) August 10, 2019
Biles heeft geen ‘standaard’ jeugd gehad. Op driejarige leeftijd werd ze samen met haar zusje geadopteerd door haar opa en oma. Haar moeder had een drugsverslaving en kon niet voor haar kinderen zorgen. Daardoor verhuisde Biles op jonge leeftijd van Ohio naar Houston. Ze beschouwt haar opa en oma als haar ouders, en noemt ze ook ‘papa en mama’.
Ze begon op haar zesde met turnen bij de plaatselijke gymclub. Al snel bleek dat Biles talent had. Op haar achtste werd ze ontdekt door succescoach Aimee Boorman en begon onder haar leiding intensief te trainen. Biles besloot haar middelbare school thuis te doen, zodat ze zoveel mogelijk uren kon steken in haar passie: turnen.
En dat betaalde zich uit. Biles maakte snel naam in haar eigen land en was tijdens de Olympische Spelen van Londen nog nét te jong om mee te doen. Vier jaar later in Rio de Janeiro was ze er wel bij. En hóe: ze won maar liefst vier gouden medailles.
Simone Biles op onderdeel vloer bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Met 19 medailles op de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen is Biles absoluut een klasse apart. Haar favoriete onderdeel is vloer, maar ook op de balk en sprong is Biles bijna niet te verslaan. En dat maakt haar ook meteen een succesvolle meerkamper. Het enige onderdeel waar ze soms nog uit de finale blijft, is de brug met ongelijke leggers.
Lees ook
Beetje lengteverschil: deze foto van Simone Biles en Shaquille O’Neal wil je zien
Biles is een dynamische turner, met veel sprongkracht. En dat met een lengte van slechts 1.42 meter. Commentator Hans van Zetten noemde haar in NRC een ‘powerhouse’: “Bij Biles mis ik de balans tussen kracht en vrouwelijkheid, vooral op vloer en balk. Maar qua acrobatisch vermogen is zij van een andere planeet”, vertelt Van Zetten.
Simone Biles springt op de evenwichtsbalk op de Olympische Spelen.
En naast een kast vol medailles, prijkt Biles ook op andere erelijstjes. Zo stond ze op de cover van het Olympische nummer van Time. Daarmee hoort ze terecht thuis in een rijtje grootheden als basketballer LeBron James en zwemmer Michael Phelps. Ook won ze in 2017 de prestigieuze Laureus Award voor sportvrouw van het jaar.
Maar Simone Biles was ook een van de slachtoffers van de Amerikaanse turnarts Larry Nassar. Hij werd wegens seksueel misbruik van meer dan 150 turnsters tot 175 jaar cel veroordeeld. Biles was niet bij zijn proces, maar liet op Twitter weten dat ook zij slachtoffer was.
Feelings… 💭 #MeToo pic.twitter.com/ICiu0FCa0n
— Simone Biles (@Simone_Biles) January 15, 2018
Na de commotie rondom het seksueel misbruik ging Biles er een jaar tussenuit om rust te nemen. Nu is ze terug – en klaar om nog meer geschiedenis te schrijven volgend jaar op de Olympische Spelen van Tokio.