Noord-Korea heeft in een verklaring alle Koreanen opgeroepen om tot eenwording van de twee Korea’s te komen, zónder hulp van andere landen. Hoe zit het tussen die landen?
1. Hoe zat het ook alweer met die twee Korea’s? Voor als je de geschiedenis niet helemaal kent. Korea was één land totdat het in 1948, na de Tweede Wereldoorlog, werd gesplitst in twee landen: Noord-Korea en Zuid-Korea. Jarenlang konden die twee landen het niet met elkaar vinden, maar in 2015 gingen ze voor het eerst weer in onderhandeling. Daarna volgde er weer een stilte, die tot een paar weken geleden duurde.
3. En hoe werd ‘de stilte’ verbroken? Kim Jong-un, de president van Noord-Korea, zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij overwoog om zijn sporters naar de Olympische Winter Spelen in Zuid-Korea te sturen, want “dat zou een goede mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te laten zien”, zo zei hij. Kort daarna gingen Noord- en Zuid-Korea daarover in gesprek. Dat was het eerste gesprek in twee jaar tussen de twee landen. Vorige week besloten de twee landen zich – ondanks alle spanningen – als één team te gaan presenteren tijdens de Olympische Winterspelen.
4. Hoe zit het met die oproep? En vandaag roept Noord-Korea dus álle Koreanen op om tot eenwording te komen van de ’twee Korea’s’. In de verklaring wordt aangegeven dat alle contact, reizen en samenwerkingen tussen Noord- en Zuid-Korea door alle Koreanen moet worden bevorderd. Alle bedreigingen die daar een rol bij gaan spelen, zullen ‘uit de weg worden geruimd’. Het lijkt erop dat Noord-Korea de toenadering naar het buurland doorzet.