Van de 37 partijen op de kieslijst hebben tien een vrouw als lijsttrekker. Geen gigantisch aantal zou je denken, maar het is toch echt een record.
Bij de vorige verkiezingen waren dat er nog vier. Wie zijn deze vrouwen, en wie gingen hen voor?
Van de 37 partijen op de kieslijst hebben tien een vrouw als lijsttrekker. Geen gigantisch aantal zou je denken, maar het is toch echt een record.
Bij de vorige verkiezingen waren dat er nog vier. Wie zijn deze vrouwen, en wie gingen hen voor?
Mannen hebben jarenlang veruit de meeste stoelen warm gehouden in de Tweede Kamer. Maar daar lijkt nu toch echt verandering in te komen. Uit een analyse van Trouw blijkt dat minstens veertig procent van de kandidaten waar we tussen 17 en 19 maart uit kunnen kiezen vrouw zijn. Nu bestaat 32 procent van de Kamer uit vrouwen. Campagnes zoals Stem op een Vrouw moedigen kiezers aan om vrouwen onderaan de lijst via voorkeursstemmen te verkiezen.
Maar een vrouw op de poster is in Nederland zeldzamer dan je misschien zou denken. Pas in 1977 werd Ria Beckers door de Politieke Partij Radicalen – een voorloper van GroenLinks – verkozen tot de eerste vrouwelijke lijstrekker. Nadat dit bekend werd, vroeg een journalist eerst wat haar man daar van vond.
Lees ook
Wil jij bij de verkiezingen op een vrouw stemmen? Deze lijst helpt je verder
Tijden veranderen en langzaam kwamen er steeds meer vrouwen bij. Zo werd Cathy Ubels in 1982 lijsttrekker van de Evangelische Volkspartij en stond Els Borst in 1998 bovenaan de lijst bij D66. Uit een zeer recent verleden kennen we allemaal nog wel Femke Halsema (GroenLinks), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Jolande Sap (SP). Maar nooit eerder was er zoveel te kiezen.
Vijf van de tien partijen die nu het grootst zijn in de Tweede Kamer hebben in 2021 een vrouw als lijsttrekker: Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD) en Liane den Haan (50PLUS). Maar ook bij vijf nieuwkomers staat een vrouw aan kop, zoals Sylvana Simons bij BIJ1. Komt er nu dan eindelijk een vrouwelijke premier?
Huidig fractievoorzitter Rob Jetten ging de strijd niet eens aan met Sigrid Kaag (59). Jarenlang reisde ze de wereld over als diplomaat bij de Verenigde Naties. Totdat D66 haar in 2017 vroeg om hun minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te worden in kabinet Rutte III. Voor de VN was Kaag onder meer betrokken bij de missie om chemische wapens in Syrië te vernietigen en een zusterorganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Eerder werkte ze ook bij UNICEF, Shell en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Lilian Marijnissen is pas 35 jaar oud maar al ruim drie jaar lijsttrekker en fractievoorzitter van de SP. We kennen haar natuurlijk als de dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen, maar ook aan haar CV valt te zien dat het socialisme in haar bloed zit. Zo werkte ze jaren als CAO-onderhandelaar voor de FNV en werd ze al op haar zeventiende verkozen tot gemeenteraadslid in Oss. Een jaar later was Marijnissen het jongste raadslid van het land.
Lees ook
Een op de drie Nederlandse kiezers overweegt stemmen per post
Met haar hart voor de vrouwenzaak en zachte g is Lilianne Ploumen (58) sinds 2017 een bekend gezicht in de Tweede Kamer. Eerder was ze partijvoorzitter en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking. Nadat president Trump besloot organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met veilige abortussen en gezinsplanning niet langer te financieren, startte ze het steunfonds She Decides. Dat is wereldwijd een groot succes.
Esther Ouwehand (44) zit al bijna vijftien jaar voor Partij van de Dieren in de Tweede Kamer. Sinds 2019 is ze fractievoorzitter, maar ze verving voorganger Marianne Thieme al eerder tijdens haar ziekteverlof. Voordat de politiek haar interesse wekte, werkte ze als marketeer in de tijdschriftenwereld. In 2002 sloot ze zich aan bij de PvdD en werd ze coördinator van het partijbureau. Ouwehand is al sinds haar tienertijd vegetariër en inmiddels is ze veganist.
Lees ook
Wat onze overgrootmoeders hebben gedaan zodat wij mogen stemmen
50PLUS is niet de eerste partij van Liane den Haan (53): ze was eerder gemeenteraadslid voor D66 en PvdA in Woerden. Ze was directeur bij COC Nederland, een organisatie die voor homorechten opkomt, en ouderenorganisatie ANBO. Ook was ze lid van de Sociaal-Economische Raad. Ze is in de zomer van 2020 door partijvoorzitter Jan Nagel gevraagd om zich kandidaat te stellen als lijsttrekker, terwijl ze nog geen lid was van 50PLUS.