Mannen mógen sinds 1998 de achternaam van hun geregistreerde (huwelijks)partner voeren. Toch gebeurt dat nauwelijks, zien we in onze trouwenquête.
1508 getrouwde vrouwen vulden onze anonieme vragenlijst in.
Mannen mógen sinds 1998 de achternaam van hun geregistreerde (huwelijks)partner voeren. Toch gebeurt dat nauwelijks, zien we in onze trouwenquête.
1508 getrouwde vrouwen vulden onze anonieme vragenlijst in.
Daaruit blijkt dat liefst driekwart van de vrouwen (74%) de achternaam van haar partner voert. Andersom gebeurt dat in 1,1% van de gevallen. Verder hield 16% van de deelnemers de eigen naam, en 3,6% van de stellen nam elkaars naam aan.
De meeste vrouwen veranderden hun achternaam vanwege (toekomstige) kinderen. En als gebaar naar de partner. Deze vrouw (35) uit Flevoland had een andere reden: “Ik wilde er ook bij horen en met een Nederlandse naam kom je soms verder.”
Een vrouw (32) uit Noord-Holland deed het als verrassing: “Dit was echt een dingetje. Ik wilde heel lang mijn naam-zijn naam. Maar ik wist dat het voor hem belangrijk was dat zijn naam eerst kwam (hoewel hij mij vrij liet in de keuze). Uiteindelijk heb ik hem verrast door toch zijn naam aan te nemen (als eerste). Omdat we de hoop hadden op kinderen vond ik dat een mooie reden.
Leontine Borsato vertelt waarom ze haar achternaam nog niet heeft veranderdLees ookOok gebeurt het vaak dat een vrouw de achternaam van haar man áchter die van haar zet. Dat motiveert deze vrouw (29) uit Groningen als volgt: “Ik vind het fijn om hem te kunnen gebruiken en ik vind het fijn dat ik dezelfde achternaam heb als ons kind, maar wilde ook zeker niet mijn meisjesnaam ‘wegdoen’. Mijn meisjesnaam heb ik altijd gehad en zal ik ook altijd (deels) blijven gebruiken. Voor mij is die naam belangrijker dan de naam van mijn man.”
Deze vrouw (46) uit Zuid-Holland trouwde recent, en ook zij nam haar partners naam aan. Maar het valt tegen: “Eigenlijk een beetje spijt van. Na 45 jaar een andere achternaam, dat went niet echt, merk ik.”
'Mijn mans achternaam is Ieven en ja, dat lees je verkeerd'Lees ookHet gebeurt slechts zestien keer in onze enquête dat de partner de naam van de deelnemer aanneemt. Hoe vaak dit op landelijke schaal voorkomt, weten we niet, want daarvan worden geen cijfers bijgehouden. Bijzonder is het dus sowieso.
“Mijn man heeft mijn achternaam aangenomen”, zegt deze vrouw (29) uit Groningen. “Omdat ik een veel uniekere naam heb dan hij, hij een slechte relatie heeft met zijn vader en diens familie, en vanuit emancipatie-oogpunt.”
Vrouw (37) uit Utrecht: “Ik had daar helemaal niets mee: ik ben geboren met mijn achternaam en die wil ik zo houden. Maar man wilde graag dezelfde naam, ook met het oog op eventuele kinderen. Daar kwam bij dat hij weinig heeft met zijn achternaam en familie, dus dat maakte het voor hem logisch.”
Vrouw (27) uit Drenthe: “Aangezien wij allebei vrouwen zijn was dat nog een vraagje. Maar we zijn er erg snel uitgekomen. Aangezien mijn achternaam uniek is, heeft mijn vrouw deze aangenomen en ik gehouden.”
“Veel mensen reageren verbaasd op onze keuze en verwachten niet dat een man de achternaam van de vrouw aanneemt. Wat ouderwets!”, reageert een vrouw (34) uit Utrecht. “Veel vrouwen (en mannen) lijken er niet bij stil te staan dat er iets te kiezen valt. Ik vind het ook iets over je (on) afhankelijkheid zeggen als je als vrouw perse de naam van de man wilt hebben. Je naam is toch onderdeel van je identiteit.”
Achternaam van pa, ma of allebei? Dit kozen jullie voor je kindLees ookTwee achternamen samenvoegen kan prachtige (of opmerkelijke) combinaties opleveren. Even een duik in de LINDA.nl geschiedenis… In 2016 konden we dit bijzondere achternamenlijstje delen:
Marieke de Jonge – Blom
Mevrouw Post – Zegel
Meneer en mevrouw Stroop – Pannenkoek
Mien Billekes – Jeuken
Jessica Boom – Struik
Mevrouw Rotte – Spruit
Mevrouw Bier – Glas
Mevrouw Bak – Blik
Ilse Rijke – Huisman
Petra Eijer – Bakker
Echtpaar Struijs – Vogel
Familie Rook – Worst
Dhr/Mw Potappel – Stroop
Mariëlle Brand – Vonk
‘Over het algemeen is het niet toegestaan zomaar de achternaam van een ander te gebruiken. Een uitzondering op deze regel is het gebruik van de naam van de partner. Partners mogen elkaars achternaam gebruiken. Dit geldt voor gehuwde paren en voor geregistreerde partners.
‘Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigd is,
bestaat deze mogelijkheid nog steeds. Voorwaarde is wel dat de
partner die de achternaam van de ex-partner wil gebruiken niet
hertrouwd is of (opnieuw) een geregistreerd partnerschap is
aangegaan.
Voor het gebruik van de achternaam van de partner zijn drie
mogelijkheden:
• eerst de eigen naam, gevolgd door de naam van de partner;
• eerst de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam;
• de naam van de partner in plaats van de eigen naam.Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het gebruik van de
achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële achternaam die
iemand heeft, wijzigt daar niet door.Voorbeeld
De heer Oudewater is getrouwd met mevrouw Simons.
Meneer Oudewater kan in het dagelijks verkeer de volgende namen gebruiken:
• de heer Oudewater
• de heer Simons
• de heer Simons-Oudewater
• de heer Oudewater-Simons
Het streepje is wettelijk niet meer verplicht, maar instanties
gebruiken het nog wel. Iemand kan de namen ook zonder streepje
koppelen.
Bron: Rijksoverheid.nl